Повече от 40% от работещите българи нямат пари за отопление

Над 40% от работещите бедни българи нямат пари, за да отопляват домовете си. Това ни нарежда на второ място в Европейския съюз по енергийна бедност, сочи анализ на Европейската конфедерация на профсъюзите (EКП), предаде БНР.

Поради ниските си заплати почти три милиона души в Европейския съюз не могат да си позволят да отопляват домовете си, въпреки че работят, сочи още анализа.

Той е направен по време на покачване на цените за енергия в Европа.

В началото на есента и в навечерието на зимата 15 на сто от бедните хора в Европа, които са заети, няма да могат да включат отоплението.

Този процент е равен на 2 713 578 души в цяла Европа, предупреждават от Европейската конфедерация на профсъюзите.

Според EКП ситуацията се е влошила в десетина държави-членки на ЕС през последното десетилетие, а се прогнозира, че повишаването на цените на електроенергията в Европа ще доведе до още по-голяма енергийна бедност.

Най-лошо е положението в Кипър – 45,6 процента, след това България – 42,8 процента, Литва – 34,5 процента, като в рамките на България става въпрос за 129 990 души.Най-големият ръст на бедните работници, 16,5 %, които не могат да си позволят отопление от 2009 г. насам, е регистриран в Хърватия.