Повече от 325 млн. лв са приходите от електронни винетки

Над 6,5 млн. електронни винетки за над 325 млн. лева са продадени до момента. За цялата 2018 г. приходите от винетки са 357 млн. лева, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“. На среща с Камарата на автобусните превозвачи в Асеновград проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на АПИ, отчете ръст в постъпленията от транзитния трафик благодарение и на засиления контрол.

Той обясни, че събираните от е-винетки и тол такси средства могат да се използват само за изграждане и ремонт на пътища. За целта ще бъде създаден обществен борд, който всяка година да решава за реконструкцията на кои пътни участъци ще се използват средствата от тол таксите. На срещата с автобусните превозвачи бяха представени т.нар. „тол калкулатор“ и особеностите при покупка на маршрутна карта, чрез изнесен демонстрационен център. Проф. Асенов посочи, че Пътната агенция има готовност да създаде изнесени демонстрационни центрове и в други региони за фирмите, които желаят да обучат служителите си. До момента интерес са проявили фирми от Ямбол, Сливен и Велико Търново. По думи на проф. Асенов в заложените близо 6000 км пътища, с които ще стартира търговското опериране на тол системата, третокласните пътища са сведени до минимум – това са участъци около ГКПП, които са част от международни транспортни коридори. Целта е да се обхване транзитният трафик на тежкотоварни автомобили, без да засегне междуселския автобусен превоз.

Относно механизмите за ценообразуване и тарифите от Камарата поискаха нулева ставка на тарифите за конкретните автобуси, с които се осъществяват превозите по редовните междуградски линии. Проф. Асенов посочи, че при покупката на маршрутни карти фирмите могат да подават заявки до 7 дни предварително, за да планират разходите си за седмица напред. За целта трябва да си направят регистрация в системата с електронен адрес. Без регистрация маршрутната карта ще може да се купува до два дни предварително. Чрез тол калкулатора превозвачите могат да изчислят на база тестови тарифи и тестовия обхват на тол системата разходите си за типичните маршрути и превозни средства.

/actualno.com/