Потвърдиха връзката между витамин D и COVID-19

Израелски учени съобщиха, че са открили „поразителни“ разлики в шансовете да се разболеят сериозно от COVID-19 пациенти, които са имали достатъчни нива на витамин D преди да се заразят, в сравнение с тези, които са имали недостиг. Проучване, публикувано в четвъртък в изследователското списание PLOS One, твърди, че около половината от хората, които са имали дефицит на витамин D, преди да се заразят с COVID-19, са развили тежко заболяване. Само 10% са тежко заболелите от тези, които са имали достатъчни нива на витамина в кръвта си, информира spisanie8.bg.
Известно е, че витамин D е жизненоважен за здравето на костите, но защитната му роля срещу тежкия COVID-19 се обсъжда все по-задълбочено през последните две години. Изследването е първото, което анализира нивата на витамин D преди хората да се заразят с COVID-19. Д-р Амиел Дрор, един от авторите на публикацията и лекар в Медицински център Галилея, заявил пред Times of Israel: „Забележително е откритието ни – да регистрираме разликата в шансовете да се разболееш тежко при липса на витамин D“.
Резултатите са следствие от наблюдението на 253 души, приети в Медицински център Галилея в Нахария, Израел между 7 април 2020 г. и 4 февруари 2021 г. – период преди да се появи силно заразният вариант Omicron.
Според Дрор витамин D помага за укрепване на имунната система при справяне с вирусите, които атакуват дихателната система. Повечето витамин D идва от пряка слънчева светлина върху кожата. Намира се и в храни като мазна риба, гъби и яйчни жълтъци, както и в различни хранителни добавки.
Нивата на витамин D от повече от 20 нанограма на милилитър се считат за достатъчни за повечето хора, според  Центровете за контрол и превенция на заболяванията  – което е и еталонът, използван от учените от университета Бар-Илан и Медицински център Галилея.
Израелските изследователи предупредиха, че витамин D е „едно парче от сложния пъзел“, лежащ в основата на тежкия COVID-19, в допълнение към съпътстващите заболявания, генетичната предразположеност, хранителните навици и географските фактори.
Статията първоначално е публикувана от Business Insider .