Последен ден за земеделците да кандидатстват за компенсации за щетите от пандемията

Близо 35 хиляди фермери са кандидатствали по извънредните мерки за финансиране, свързани с коронакризата. Днес е последният срок, в който земеделците могат да кандидатстват за компенсиране на щетите, причинени от пандемията.

Почти 100 милиона лева ще разпредели държавата, за да компенсира фермерите за загубите, причинени от епидемията, извънредното положение и загубите на пазари.

Първата ковид мярка е бюджет 93,5 милиона лева и обхваща секторите „Плодове и зеленчуци“, „Маслодайна роза“, „Винени лозя“, „Декоративни растения“, „Животновъдство“ и „Пчеларство“. Право на подпомагане имат регистрирани земеделци, кандидатствали по схемите за директни плащания през тази и миналата година, фермери договори по селската програма и такива с документи са напълно пропаднали площи. По тази мярка заявления са подадени над 33 хиляди земеделци.

Близо 1 200 пък са фермерите, поискали помощ по втората ковид мярка, която обхваща всички останали направления в земеделието. Нейният бюджет е 5,5 милиона лева.

Заявления могат да се подават до края на деня, след което Фонд „Земеделие“ ще направи проверка на подадените документи преди да започне изплащането на парите.