Последен ден на Националния фестивал на детската книга -13 май

Третият, последен ден на XXIV Национален фестивал на детската книга ще започне с пресконференция с носителите на Националната награда „Константин Константинов” – за принос в детското книгоиздаване за 2022г. От 9.00ч., в РБ „Сава Доброплодни”, представители на национални и регионални медии ще имат възможност да се срещнат с носителите на наградите: Милен Хальов – носител на Националната награда в категория „Автор” – на Невена Ангелова – в категория „Илюстратор“, издателство „Робертино“ в категория „Издателство“ и носителят на наградата на детското жури Марин Трошанов и да научат за техните първи реакции след награждаването им.

Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Община Сливен и Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. Наградата се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Включва малка пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство – ИК ”ФЮТ”.

Фестивалната програма продължава с премиера на книгата „Страната на еднорозите” на Валери Манолов. /Издателство „ПАН”/, която ще се проведе от 9,00ч. в Драматичен театър „Стефан Киров” – фоайе.

Валери Манолов е роден през 1962г. Завършил е Софийски университет „Свети Климент Охридски“, специалност „Българска филология“. През 1990г. става един от създателите и собственици на Издателска къща „Пан“, където работи и до сега.

Издал е две стихосбирки за възрастни: „Спиралата на охлюва“ (1992) и „Живот с конкретен образ“ (2012).

Автор е и на над 15 книги със стихове и приказки, както и на научнопопулярни издания за деца: „Зайо и Гризан“ (1996), „Лиска и Мецан“ (1996), „Рени и Лисана“ (1998), „Рунтавелка“ (1998), „Моята първа книга: Какво е дала България на света“ (2009, 2018), „Приказки за Хитър Петър“ (2011), „Седем приказки за лека нощ“ (2011), „Моята първа книга за българските откриватели“ (2014), „Динозаврите: Светът около нас“ (2017), „Моята първа книга за българските празници, обичаи и вярвания“ (2015, 2019), „Празник на буквите – българските празници и обичаи“ (2019), „Български приказки с поука“ (2019). През 2021г. е издадена книгата му „Страната на еднорозите“, а през 2022г. –„Тайнствената страна динозаврия”.

 От 10:30ч., отново в Драматичен театър „Стефан Киров” – фоайе, ще се проведе Официална церемония по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс на тема: “Истории от магазинчето за щастие” и в  XI Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои – Сливен, 2022. В концерта  със свои изпълнения ще се включат талантливите малки певци от: Вокално студио „Усмивка” с ръководител Мария Желева, Детска вокална група „Славейче” при ІІ ОУ „Христо Ботев” – Сливен както и талантливите малки балерини от балет „Барби” – Сливен.

В Националния литературен конкурс се включиха над 850 деца и юноши на възраст от 7 до 18 години от страната и от българските общности в чужбина със специално написани за конкурса приказка, разказ или стихотворение. В трите възрастови групи са наградени 41 млади творци.  Имената на победителите са публикувани и на интернет – сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com. Творбите на отличените в конкурса участници са издадени в сборник.

 Ще бъдат наградени  и участниците в XI-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои – Сливен, 2022г. В конкурса се включиха над 270 деца и юноши от цялата страна, като 22 от тях са отличени с награди. Имената на победителите са публикувани на интернет-сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com. Организаторите на фестивала са осигурили и специални награди /таблети/ за отличените с първа награда  във втора и трета възрастова група в двата конкурса.

От 11.30ч. на Oткритата сцена на фестивала, на бул. „Цар Освободител”1, ще започне представление на ДКТ – Русе – „Патиланци“. Драматизация и постановка: Тодор Вълов; Режисура – Дарин Петков; Сценография – Наталия Гочева; Музика – Станимир Иванов; Участват: Кремена Станева, Деница Дончева, Мартин Маринов.

Фестивалът ще бъде закрит със заключителен концерт от 12:30ч. на откритата сцена. В него със свои изпълнения ще се изявят децата от вокална група „Славейче” при ІІ ОУ „Христо Ботев” и балет „Барби” към Военен клуб – Сливен с ръководител Силвия Терзиева.