Посланикът на Малта във Финландия сравни Меркел с Хитлер

Посланикът на Малта във Финландия Майкъл Замит Табон е подал оставка, след като е сравнил германския канцлер Ангела Меркел с Адолф Хитлер, съобщава Times of Malta.

В петък, 8 май, когато се навършват 75 години от края на Втората световна война в Европа, Замит Табон написал следното във Фейсбук: „Преди 75 години спряхме Хитлер. Кой ще спре Ангела Меркел? Тя осъществи мечтата на Хитлер за контрол над Европа.“

Външният министър на Малта Еварист Бартоло е потвърдил пред изданието, че Табон е подал оставка. Малтийският първи дипломат добави още, че ще бъде изпратено извинение на посолството на Германия за „неуважителната“ публикация.

По-късно Министерството на външните работи заяви, че коментарите на Замит Табон по отношение на Меркел не отразяват приятелството и взаимното уважение между Малта и Германия. „В тази връзка министър Бартоло потвърждава ангажимента на правителството на Малта за укрепването на добрите и дългогодишни двустранни отношения между страните“, посочват от ведомството.

Мнението на посланика предизвика възмущение и осъждане в дипломатическите и политически кръгове на страната.

Адриан Делия, лидер на малтийската опозиция, заяви, че постингът на Табон във Фейсбук не съответства на нивото на посланика. Той подчерта, че германският канцлер винаги е подкрепял Малта по различни въпроси, винаги е бил източник на стабилност в Европа и борец за демокрация, което по никакъв начин не може да се сравни с поддръжниците на идеите на крайнодесните.