Поскъпването на електричеството е саботаж според бизнеса

Снимка: БГНЕС
За нас това е преднамерено, умишлено вдигане на цените в полза на определени лица в момент, в който точно имаме силно възстановяване, казва шефът на АИКБ.

Високите цени на електроенергията, които принуждават редица индустриални предприятия да преустановят временно дейност, представляват саботаж и резултат от зловредно управление в полза на трети лица.

Това крайно мнение изказа Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България в ефира на предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Дали това е некадърно управление, неправилно планиране или зловредно управление, ние ще поискаме от специалните служби да се ориентират. Има много натрупвания, които е трудно да повярваме, че могат да се случат в един и същи момент. За нас това е преднамерено, умишлено вдигане на цените в полза на определени лица и саботаж за българската индустрия и икономика в момент, в който точно имаме силно възстановяване и възможност да разширим пазарното си присъствие поради скъсяване на веригата на доставки. В момента имаме този златен шанс, който не трябва да изпускаме. Затова настояваме за бързо приемане на Плана за възстановяване и устойчивост, за подкрепа на инвестициите в предприятията за модернизация, иновации, цифровизация, разширяване на капацитета“, каза още Велев.

Както стана ясно преди дни, четирите основни работодателски организации ще поискат смяна на ръководствата на БЕХ, дъщерните дружества и на самото министерство. Също така ще бъдат подадени сигнали до МВР, ДАНС, ГДБОП,

Специализирана прокуратура, Градската прокуратура, КЕВР, КЗК. 

От началото на август цената на БНЕБ в сегмента „Ден напред“ редовно надхвърля 200 лева на мегаватчас, като в някои дни е дори над 300 лева. Това са едни от най-високите нива в Европа и една от причините е липсата на електроенергия в региона на фона на високите температури и големите горски пожари в Гърция и Турция.

Работодателските организации в страната се оплакаха, че цената е с почти 50% по-висока спрямо тази в Германия, която е основен пазар за тежката индустрия и това прави продукцията неконкурентоспособна. 

Според Васил Велев е очевидно, че в този състав управлението на енергийния сектор в България няма волята, знанията, желанието да се справи с проблеми, има зависимости от трети места, а ако бъде решена ситуацията в момента, то ще е за кратко време и частично, колкото да няма протести, а след известно време ще „избухне“ отново, както вече се е случвало.

Целия разговор вижте в продължението в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!