Половин милиард души застрашени от бедност заради COVID-19

Кризата с разпространението на коронавируса, отнел вече живота на повече от 83 хиляди души по света и нанесъл огромни щети на икономиката, може да тласне към бедност около половин милиард души в света. Това се казва в доклад на базираната в Найроби благотворителна организация Оксфам, разпространен преди годишната среща на Международния валутен фонд и Световната банка, която е другата седмица, предаде Ройтерс.

В документа се пресмята какво ще е въздействието на кризата върху бедността по света, имайки предвид намаляващите приходи на домакинствата или намаленото потребление.“Бързо развиващата се икономическа криза е по-дълбока от световната финансова криза от 2008 година“, се казва в доклада. Приблизителни оценки сочат, че независимо от сценария, глобалната бедност може да се увеличи за пръв път от 1990 г. Това може да върне някои страни към равнищата на бедност от преди около трийсет години, се казва в доклада на Оксфам.

Авторите му разиграват няколко сценария, вземайки предвид различните линии на бедност на Световната банка – от крайна бедност, за каквато се смята живот с 1,90 долара или по-малко на ден, до по-високи линии на бедност, когато се живее с по-малко от 5,50 долара на ден. При най-лошия сценарий – свиване на доходите с 20 на сто, броят на хората, живеещи в крайна бедност, ще се увеличи с 434 милиона до 992 милиона в световен мащаб. При същия този сценарий хората, които живеят с под 5,50 долара на ден, ще се увеличат с 548 милиона и ще станат близо 4 милиарда.

Миналата седмица Световната банка каза, че ако условията се влошат, само в Азия и района на Тихия океан броят на бедните може да нарасне с 11 милиона. За да се смекчи ударът, Оксфам предложи план за действие, включващ отпускане на помощи в брой и предоставяне на спасителни планове на физически лица и бизнеси, отписване на дългове, по-голяма подкрепа от МВФ и засилване на помощите. Необходимите средства могат да дойдат от облагане с данъци на богатите, изключително високите печалби и спекулативните финансови продукти.

Имайки предвид последиците от пандемията от новия коронавирус, правителствата по света ще трябва да мобилизират най-малко 2,5 трилиона долара в подкрепа на развиващите се страни.