Полицаи и шофьори ще бъдат изследвани с бързи тестове

Снимка: БГНЕС

Хиляда бързи теста ще бъдат направени на няколко групи – полицаи, шофьори в градския транспорт, на шофьори на линейки. Чрез представителната извадка ще се разбере как се развива епидемията. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на брифинг след заседанието на Европейския съвет, което за трети път се проведе чрез видеоконферентна връзка.

„Когато ги тестваме с бързите тестове, които са кръвни и в рамките на 10 минути, се дава информация дали човекът е заболял и дали има антитела. Тогава от тези 1000 души ще разберем каква е представителната извадка за заразените. Най-много ще се тестват полицаи от КПП-та, защото те са изложени на евентуално заразяване по цял ден. След месец ще направим пак такъв тест, и ще разберем колко са се увеличили заразените, колко са се излекували, така че статистиката ще ни покаже след колко време ще дойде пикът на заразата“, разясни премиерът.

Той беше категоричен, че нито една държава в Европа няма необходимото количество тестове. „Поръчали сме един милион теста, но след време ще дойде време да тестваме по 20-30 хиляди души на ден, за да може в пика април-май да тестваме най-много“, обясни Борисов. Тестовете са дарени и ще бъдат направени напълно безплатно, допълни той.

България е договорила покупка на между 50 и 70 респиратора от Германия, но „докато не видя камиона за доставка, няма да съм спокоен“, съобщи премиерът.

Той каза още, че Тристранката ще решава за помощта за бизнеса:

„Ще има Тристранен съвет, ще се излъчва онлайн, всеки ще е в кабинета си. И ако утре се разберат, ще отидем на вариант 60/40 – 60% от държавата, 40% от бизнеса, за да помогнем“, каза Борисов.

Борисов допълни, че няма нито силата, нито волята да затвори църквите по Великден. „За всичко друго имам воля и смелост, но това не мога!“, допълни Борисов във връзка с евентуалното удължаване на извънредните мерки.

Премиерът коментира още, че не вижда смисъл в това президента да свиква Консултативния съвет по национална сигурност заради КОВИД 19 . Ако съвет се свика, Борисов заяви, че няма да отиде:

„Какво ще реши този съвет? И аз много добре съм му казал, когато говорихме. Ако иска, да си прави. В Конституцията го има, ще пратя мой заместник, така че няма да го наруша.“

Министър-председателят даде брифинг след поредното заседание на Европейский съвет, свързано с коронавируса. Обсъдени са били още темата за външните граници на ЕС и отношенията на Турция с ЕС. Борисов заяви, че отношенията на страната ни с Турция са прекрасни и заради това у нас миграцията е нулева.

„Едно общо заключение, което вече започва да разглежда какво би се случило в последствие, как би отреагирала европейската икономика. За социални мерки – тепърва ще се търси такова решение, защото, когато става въпрос за пари и то за много пари, трудно ще се намери решение между по-богатите държави“, каза още Борисов.