Политолог: Управлението може да си отиде, но няма какво да дойде

Снимка: БГНЕС

„Една от основните функции на олигархичната система, в която живеем, е да предотвратява възникването на алтернатива. Проблемът е дали ще успеем с поредни обществени протести да изградим алтернатива„. Това каза пред БНР политологът Огнян Минчев и уточни, че гражданските протести са основният инструмент за задържането на демокрацията във властта.

Това управление може да си отиде, но големият проблем на ситуацията е, че няма какво да дойде. Радев с Нинова, Манолова, Слави и други квази политически организации не са в състояние да произведат алтернатива“, категоричен беше Минчев и допусна хипотеза, при която едно служебно правителство може да използва пандемията за удължаване на своя мандат:

„Много рискове, които трябва да приемем и да намерим най-разумният вариант в тази кризисна поляризация и разделение“.

Според политолога президентът Румен Радев няма личният капацитет  и не е безспорна фигура, за да оглави промяната в страната:

„Не мисля, че той има достатъчен политически капацитет и не мисля, че е независим, включително от външни сили – знаем как той защитава, където и да отиде, Русия и махането на санкциите срещу нея“.

Минчев посочи съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов като единствения израстващ политически лидер.

Огнян Минчев подчерта, че в момента нито статуквото е приемливо, нито очерталата се негова алтернатива.

„Намираме се в политическа блокада“, заяви той и обясни, че политическата сила ГЕРБ не е безалтернативна, но алтернативата на управлението им, което е служебно правителство на президента Радев, е неприемливо:

„Със съветници, които пренасят към руското посолство тайните клаузи на сделката за закупуване на Ф-16. БСП е разделена дали да отиде с ДПС и ГЕРБ, или в друга посока. Това са реалности, които показват, че посочваната алтернатива не е приемлива“.

Той предупреди, че „когато властта се търкаля по улиците, хората, които са излезли да протестират, трябва да внимават много внимателни да не я вземат тези, които ще възпроизведат същата система или ще създадат още по-лоша“.

Огнян Минчев прогнозира продължителни протести, в които политическата алтернатива ще има време да съзрее.

По думите на политолога ДПС не е просто „коз в междуетническите отношения“, а е „най-важното ядро на контрола на олигархията върху всички власти в държавата“.

Минчев посочи, че заявката на главния прокурор Иван Гешев да се бори с олигархията още от първия момент на работата му е довела до обвинение, че разчиства част от олигархията, за да усили останалата част от нея. Според него въпросът с оставката на Гешев е много по-сложен процес, отколкото оставката на правителството, но:

Поведението на главния прокурор има пряко въздействие върху начина, по който се държи Бойко Борисов, а и правителството му„.