Политици, държавници и милиардери са укривали богатства в офшорки

Над 300 световни политици, държавници и милиардери са укривали богатства в офшорни компании, за да избегнат плащането на данъци. Това показва ново мащабно международно разследване на журналисти от цял свят, наречено „Пандора пейпърс” или „Документите Пандора”, предава NOVA.

В списъка на собственици на тайни сметки са чешкият премиер Андрей Бабиш, бившият премиер на Великобритания Тони Блеър, както и приближени до Владимир Путин.

В разследването са участвали около 600 журналисти, а информацията се базира на изтекли около 12 милиона документа от 14 компании, които предоставят финансови услуги по целия свят.

„Не самите престъпници перат пари. Банките играят наистина важна роля, защото те са системата, чрез която парите се местят от дадена държава към хубаво и сигурно място. И това е огромен проблем, защото в крайна сметка всички ние плащаме цената. Парите идват от нашите данъци и приноса ни към обществото. Би трябвало те да се похарчат за пътища, транспорт, училища. Като общество трябва да направим нещо”, каза Греъм Бароу, експерт по схемите за пране на пари.