Походът „Последният път на Хаджи Димитър“ ще тръгне утре от връх Бузлуджа и ще завърши на връх Кадрафил на 6 август

Община Павел баня ще се включи в националния поход „Последният път на Хаджи Димитър“, който ще тръгне утре от връх Бузлуджа, съобщават от пресцентъра на местната администрация. Походът ще премине по маршрута, по който оцелелите след битката на старопланинския връх четници са пренесли на носилка ранения си войвода до връх Кадрафил в Средна гора.

Инициативата ще се състои от 4 до 6 август в района на Стара планина, Розовата долина и Средна гора. Походът ще премине през селата Енина, Виден и Турия и ще приключи при връх Кадрафил над село Свежен, област Пловдив. Там ще се отдаде почит на участниците в събитията от края на юли и началото на август 1868 г., посочват от пресцентъра. Участниците във възстановката ще се поклонят пред гроба на Хаджи Димитър, след което ще им бъдат връчени грамоти.

Инициативата е по повод на 154-ата годишнина от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа и се организира от Община Брезово със съдействието на Община Павел баня, кметството на  Турия и кметството на Енина.  Заявки за участие се изпращат на адрес zam.kmet@brezovo.bg , допълват от администрацията на Павел Баня.