Подробности за пожара в МБАЛ „Хаджи Димитър“, който отне живота на трима души

Снимка: БНР

Трима загинаги при пожар в COVID отделението на МБАЛ „Хаджи Димитър“ в Сливен.

Пожарът е възникнал в стая на 4 етаж в болничната сграда. Ликвидиран е в 02,55 часа от два екипа на РСПБЗН-Сливен. Според bTV, сигналът не е подаден от болницата, а от преминаващи хора отвън.

При потушаването на огъня са открити двама загинали на място, а трети пациент е отведен с линейка до Клиниката по изгарания в Пловдив. Рано тази сутрин и той е починал. И тримата са били настанени в една стая, която не е била част от интензивното отделение. Те са били на възраст 66, 70 и 81 години. Един от тях многократно е бил предупреждаван да не пуши в стаята. А в едното легло е била намерена запалка.

Най-вероятно огънят е тръгнал заради запалена цигара от един от пациентите. Това е станало ясно при разговор на министър Стойчо Кацаров с директора на МБАЛ „Хаджи Димитър“ в Сливен във връзка с трагичния инцидент, обявиха от министерство на здравеопазването.

Няма пострадал медицински персонал и пациенти от другите стаи при пожара. Шестима от тях са преместени в други отделения.

Директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Сливен комисар Владимир Демирев заяви пред „Нова телевизия“, че трагедията се дължи най-вероятно на небрежност на пациент. „При пристигане на място се установява, че гори стая на четвъртия етаж. Много задимяване в стаята, по целия коридор.  До момента сме установили, че не се касае за проблем с кислородната инсталация. Не е това причината“, заяви той.

Предполага се, че огънят е тлеел дълго време и затова отначало не е бил забелязан. При това обаче се е отделял и пушек, който е плъзнал и по целия етаж.

Окръжна прокуратура-Сливен ръководи разследването по досъдебното производство за възникналия пожар в МБАЛ „Хаджи Димитър“.

Към момента е извършен оглед на местопроизшествие, както и повторен оглед в светлата част от денонощието. Провеждат се  разпити на свидетели. По досъдебното производство ще бъде назначена пожаротехническа експертиза, която да установи с категоричност причините за настъпилия пожар.