Почти 300 годни скривалища има в страната. В Сливен са 21

МВР публикува списък на скривалища и противорадиационни укрития, които са в добро и задоволително състояние. Той е публикуван на адрес:
https://www.mvr.bg/docs/librariesprovider43/default-document-library/2022-03-10-listksz.docx?sfvrsn=7cb4ec3c_0

В Сливен годните скривалища са 21 – вижте списък ТУК.
От информацията в списъка става ясно, че тези обекти са 292. Част от тях са в училища, други са в промишлени обекти или общински сгради. За някои от обектите е публикувана информация, че са в задоволително състояние и за седмица могат да бъдат приведени в добро състояние, като за целта ще са нужни незначителни финансови средства.

В област София те са 52; област Благоевград – 2; област Бургас – 14; област Варна – 6; област Видин – 11; област Враца – 5; област Габрово – 5; област Добрич – 2; област Кърджали – 1; област Ловеч – 4; област Пазарджик – 13;област Перник -16; област Плевен – 14; област Пловдив – 31; област Разград – 41; област Русе – 12; област Сливен – 21; област Смолян – 30; област Стара Загора – 2; област Шумен – 1; област Ямбол – 8; област Кюстендил – 1.

България разполага със 704 колективни средства за защита – скривалища и противорадиационни укрития, което е значителен брой, съобщи преди седмица главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) по време на изслушване в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Ползваме повода от международната обстановка да проверим укритията, а не защото е постъпила информация, че ще ги ползваме, посочи тогава вътрешният министър Бойко Рашков и добави, че те дълги години не са били поддържани. Той уточни, че е нормално да се правят такива проверки, както е била извършена и проверка за наличностите от йодни таблетки, след което правителството е взело решение да отпусне средства за попълване на наличностите с изтекъл срок.

Николов оповести също преди няколко дни, че дирекцията подготвя електронен регистър на укритията в страната, което ще даде възможност те да бъдат локализирани от гражданите. Мазетата на всички жилищни и обществени сгради, строени след 50-те години на миналия век, са пригодени за укрития, каза още Николов.

Източници: БТА и МВР