Почитаме Св. Йоан Рилски Чудотворец, лекарите празнуват

Българската православна църква почита паметта на небесния покровител на българския народ – Свети Йоан Рилски Чудотворец. По този повод във всички храмове в страната ще бъдат отслужени празнични богослужения.

Патронния си празник честват редица от тях – Софийската духовна семинария носи името на светеца, патронен празник има и Рилският манастир.

Днес е и Денят на българския лекар. Професионалният празник на медиците ни традиционно се отбелязва от 1995 г. по инициатива на Българския лекарски съюз.

Според преданието Свети Йоан Рилски Чудотворец е извършил много чудеса през живота си и подир смъртта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила.

Именно за това и българските лекари избират светеца за свой покровител. Тази вечер Българският лекарски съюз ще връчи приза „Лекар на годината“. На официална церемония в Националния исторически музей ще бъдат връчени наградите на съсловната организация за принос в медицината.