Почина мъжът, когото в Сливен обявиха приживе за мъртъв

Почина 72-годишният Руси Русев, който неотдавна бе обявен за мъртъв и „възкръсна“ в Гробищния парк на Сливен.

Бившият военен метеоролог е издъхнал през уикенда в Областната болница „Д-р Иван Селимински“, съобщи пред bTV кметът на село Дражево – родното място на починалия.

На 14 октомври възрастният мъж бил е открит в дома си в безпомощно състояние. Фелдшер на Спешна помощ подписал заключение, че той е починал и след издаден смъртен акт Русев е откаран на гробищата.

Там, обаче, за ужас на служителите в погребалната агенция, показал признаци на живот и тогава се разбрало, че още е жив. Мъжът беше настанен в реанимация в тежко състояние, но след две седмици беше преместен в друго отделение и дори беше планирано да бъде изписан, макар да било нужно за него да се полагат постоянни грижи. Все още не е ясно каква е причината за кончината му. Преди „възкръсването“ лекари коментираха, че най-вероятно е бил в диабетна кома, тъй като мъжът страдал от диабет. Държал много на здравословното хранене и спазвал стриктна диета, заради която много отслабнал.

Заради шокиращия случай в Спешна помощ-Сливен започна вътрешна проверка, резултатите от които все още не са ясни. Прокуратурата също разследва инцидента.

След случилото се съпругата и синът на Русев, които живеят в САЩ, обявиха, че ще си търсят правата по съдебен ред, защото смятат, че тези почти седем часа, през които е бил обявен за мъртъв и оставен без лекарска намеса, са били фатални за състоянието му.

„Няколко часа, след като ми се обадиха, че баща ми е починал, неговият братовчед от Ямбол ми каза, че е станало чудо и той се е размърдал“, разказа преди дни синът Веселин Русев.

„Това беше голям шок за нас, защото до последно сме разговаряли с него. Той беше добре, пиеше си лекарствата. Той е много подвижен човек. Занимаваше се с йога почти цял живот“, каза пък съпругата Пенка Русева.