Почина кардиологът проф. Александър Чирков

Проф. Александър Чирков, баща на съвременната сърдечно-съдова медицина у нас, е починал снощи в полунощ в хотел във Варна, но не от Ковид-19, съобщиха негови приятели.

Негов близък приятел е отишъл в хотела малко след полунощ, тъй като Чирков не му вдигал телефона, и го намерил паднал на земята, съобщи „24 часа“.

Поводът да му звъни настойчиво и да се безпокои е, че през деня, когато говорили, му се сторило, че професорът заваля думите. След като няколко пъти не успял да се свърже с него вечерта, отишъл да го види в хотела, в който проф. Чирков живее.

Въпреки напредналата си възраст – 82 години – проф. Чирков беше много активен до последно, имаше идеи и нови планове.

Той е роден в Лом през 1938 г. Завършва медицина в София и 4 години по-късно в Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.

През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г.

Дълги години е директор на болницата „Св. Екатерина“.