Победителят в планинския маратон „Хайдушки пътеки“ получи медал, премия и тежка награда – мях с 40 литра вино

Георги Жеков е победителят и в тазгодишното издание на Международния планински маратон „Хайдушки пътеки“ в Сливен. Той пробяга 42-километровото трасе в Сливенския балкан за 4 часа и 7 минути. За постижението получи, освен медала, и и премия. Втори, с 4 минути разлика, стана Кирил Николов – Дизела, а трети – Шабан Мустафа. След тях се наредиха Александър Спасов, Емил Янчев и Здравко Кръстев.

Награждаването са състоя днес следобяд на площада пред Общината в присъствието на многобройна емоционална публика от участници, техни близки, любители на планината, граждани. Медали и парични премии получиха всички, най-добре представили се сред близо 600-те мъже и жени, които се включиха в трите пробега: маратон, полумаратон от 21 км и четвърт маратон от 12 км. Отличията бяха връчени от зам. кмета Пепа Чиликова и председателя на фондация „Стария бряст“ Стефан Стефанов. Фондацията в партньорство с Община Сливен са организатори на атрактивното състезание. С всяко следващо издание то привлича интереса на все повече участници, спонсори, съмишленици и приятели.

Изненадите тази година предизвикаха истински фурор. Първенецът в големия маратон Георги Жеков трябваше да се качи повторно на почетната стълбица, за да получи още една и много тежка награда – мях с 40 литра вино. Пивкото отличие бе покана към него да се включи и в другата популярна инициатива на „Стария бряст“ и Общината – скоростното изкачване на Хайдушката пътека в Балкана навръх Гергьовден. По таи стръмна пътека Хаджи Димитър минал с мях вино на гърба – дар за другарите му в Балкана.

За първенците в полумаратона изненадата бе почивка в хижа за един уикенд на местността Карандила. А първенците в пробега на 12 км си тръгнаха с нови маратонки на известна марка.