По-висока минимална заплата за висшистите

Минималната работна заплата да се определя освен по сектори и според квалификацията на работника. Това предвижда подписаното тристранното споразумение между синдикати, работодатели и правителство в 5 ключови сфери – бизнес среда, “Зелената сделка”, енергетика, демография, образование, пазар на труда, трудова миграция и социални въпроси.
В момента има 9 категории по професии, но ние мислим да ги свалим до 3. Така например ще има минимална заплата за общи работници, за квалифициран персонал и за специалисти с висше образование, обясни пред “Труд” Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Минималната заплата, която правителството определя всяка година за страната, ще остане. Тя ще е прагът, под който не може да се договаря МРЗ по браншове и професии, обясни още Велев.

Започваме да изработваме механизма и очаквам есента да водим преговори по конкретни цифри, допълни той. Новата схема трябва да влезе в сила от 2021 г.

Синдикати и работодатели ще договарят и препоръчителен индекс за ръст на заплатите в частния сектор всяка година по браншове. Имаме уверението на правителството, че ще осигури и ежегоден ръст на възнагражденията в бюджетната сфера, каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

От 3 до 5 години се отлага пълната либерализация на пазара на електроенергия у нас. Според министър Теменужка Петкова, за да излезе битът на свободния пазар, е нужно да се изработи механизъм за уязвимите групи. Междувременно Народното събрание прие окончателно малките фирми да купуват ток на свободния пазар от 1 октомври.

“С този акт на добра воля на работодателите, синдикатите и правителството проявяваме разум. С общи усилия, ако можем да се измъкнем от кризата, предизвикана от COVID-19, ще е добре”, заяви премиерът Бойко Борисов след подписването на споразумението. А председателят на КРИБ Кирил Домусчиев го определи като “историческо”.

Наредба

Плащат отпуска при напускане според стажа 

При прекратяване на трудовия договор броят дни неползван платен годишен отпуск, за който се изплаща обезщетение, ще се определят пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж в предприятието към деня на прекратяването на трудовото правоотношение.

Това предвиждат промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските, които Министерски съвет прие на заседанието си днес.

Измененията се налагат, тъй като към момента липсва ясен начин за определяне на този вид обезщетение.

Според новата разпоредба Нормативната промяна подпомага реализирането на задълженията на работодателя и ще гарантира правата на работещите и служителите, обясняват от Министерски съвет.