По-ниски добиви на пшеница от миналогодишните отчитат земеделците в Сливенско

По-ниски добиви на пшеница от миналогодишните отчитат земеделците в Сливенско. Това каза пред журналисти Георги Радев, председател на Сдружение на зърнопроизводителите от Сливен „Хаджи Димитър“. Причина за по-ниските добиви и качество на тазгодишната реколта е продължителното засушаване. Около 350 кг/дка са прибрали стопаните през тази година, докато през миналата добивите бяха между 400 и 500  кг/дка. Приблизително същият е и добивът на ечемик.

Добивът на слънчоглед е между 120-150 кг/дка, което е значително по-ниско спрямо миналата година.

Изкупните цени на пшеницата са започнали от 600 лева на тон, но впоследствие е паднала на 570 лева, а в момента няма търсене. Реколтата е прибрана в складове, но земеделците заявиха, че искат да я реализират, защото имат нужда от пари за новата сеитба.

Днес близо 50 земеделски производители протестираха в Сливен искане да се спре нерегламентираният внос на зърно, маслодаен слънчоглед и други продукти от Украйна, които подбиват цената на тяхната продукция. Според тях качеството на украинското зърно е ниско и не отговаря на европейските изисквания, третира се с препарати, които са забранени в ЕС. Те изтъкнаха, че спазвайки забраните за ползване на редица препарати за растителна защита, имат трудности с плевелната растителност. Проблеми им създават и насекомите, като тази година в цялата страна има масово нападение от ливадна пеперуда.

Източник: БТА