По-малко от една трета от българите приемат хомосексуалните в обществото

По-малко от една трета от българите смятат, че обществото трябва да приеме хомосексуалните като част от себе си. Тенденцията през последните 18 години е на нарастване на нетърпимостта към тази група. Днес обявяващите се за изключването на хомосексулните българи от обществото са достигнали 48%.

Това показват данни от световно проучване на общественото мнение от американския социологически институт „Пю“. То е разпространено в навечерието на събитието Global Pride 2020 в събота, 27 юни (то трябваше да започне на 1 април, но бе отложено заради пандемията), на което с шествия и събития в няколко страни ще бъдат отбелязани толерантността и усилията за спиране дискриминацията на хомосексуалните.

Според проучването 32% от българите нямат проблем със сексуалната ориентация на тези свои сънародници. Но през 2012 г. така са смятали 38%, а през 2007 г. – 39%. След това има прекъсване в информацията, с която разполага „Пю“, или България не е била включвана в допитванията на института.

Но не само в Чехия, но също и в Полша и Унгария с техните гласовито защитаващи „традиционните семейни ценности“ консервативни правителства толерантността към хомосексуалните е по-висока, отколкото в България. За това, че те трябва да бъдат приети в обществото, се изказват 49% от унгарците и 47% от поляците (ръст от 2 пункта спрямо 2013 г.) Почти половината (48%) гърци са на същото мнение, макар православната църква да има там силно влияние върху оформяне на ценностите.

Религиозността играе роля в България – само 24% от хората, казващи, че за тях вярата има значение в живота им, приемат хомосексуалните като част от обществото. При тези, за които религията не е толкова важна във всекидневието, одобрението се повишава до 34%. В Гърция разликата между тези групи е 28 пункта, в Словакия – 29, а в Чехия – 38.

Заключенията на базата на проучване от 2019 г. (в България то е правено лице в лице сред над хиляда души в периода 7 юни – 2 август) са, че отношеинето се оформя още от възрастта, образованието и доходите. В България приемането на хомосексуалните в обществото е приемливо за 24% от хората над 50 години, за една трета (35%) от тези на 30-49 години и от почти половината (47%) от 18-29-годишните.

Особено голяма е разликата според образователно ниво – при тези с по-ниско толерантността е 25%, но при тези с по-високо тя достига 55%. Това разминаване от 30 пункта се среща в анкетата само в Гърция, с която България оглавява класацията по този показател. „Малката“ разлика е, че 72% от образованите гърци приемат хомосексуалните в обществото.