По-малко безработни в Сливенско през март, работодателите търят общи и сезонни работници

новини Сливен

През март продължава намалението в броя на регистрираните безработни в бюрата по труда от Сливенска област, съобщиха от Дирекцията „Бюро по труда“ в Сливен за БТА-Сливен.

В края на месеца те са 5360 и са с 55 души (1,0 на сто) по-малко от безработните в края на февруари.

Безработните през март 2022 г. са с 32 процента по-малко (с 2495 души) в сравнение със същия месец на м.г., когато миналата година, в условията на епидемията, безработните бяха 7855 души. Равнището на регистрирана безработица е 6.86 процента и в сравнение с февруари 2022 г. стойността спада с 0.07 процентни пункта

През март 745 души са се регистрирали за ползване на посреднически услуги като безработни в бюрата по труда от областта. Най-голям брой идват от секторите „Преработваща промишленост“ (20 процента); Търговия,ремонт на автомобили и мотоциклети (12 процента) и Държавно управление (12 на сто).

Заявените в бюрата по труда работни места на първичния пазар на труда през март са 231, като най-много са за позициите общ работник; работник в консервна фабрика; чистач; сезонен работник в горското стопанство; консултант продажби; готвач и др.