По какво можем да разпознаем дрогиран шофьор на пътя?

Катастрофи с фатален край, предизвикани от шофьори, употребили наркотични вещества, отново фокусираха общественото внимание.

Статистиката е изключително тревожна и в тази връзка от СБА обърнаха внимание на проблема и това как да разпознаете дрогирани шофьори, за да предпазите себе си и останалите участници в движението, пише Automedia.bg.

Пияните зад волана се разпознават по-лесно.

Как може да се установи шофьор, който е употребил марихуана? Когато става въпрос за управление на МПС в нетрезво състояние, веднага след алкохолните напитки се нарежда марихуаната. Макар да се смята за по-безобидна от наркотици като кокаин, амфетамини и други синтетични опиати, въобще не е така.

Симптомите, които могат да се забележат дори с просто око са следните:

– миризма на марихуана (от човек или от превозното средство)

– червени, кръвясали, сълзящи очи

– разширени зеници

– затруднения при изпълнение на инструкции

– треперене на клепачите

– треперене на тялото

– безгрижно отношение

– бавни, летаргични движения

– затруднение при извършване на повече от едно действие наведнъж – поддържане на колата в нейната лента, докато шофьора гледа за насрещния трафик.

Наличието на няколко от тези улики са показателни за водач, управляващ под въздействието на марихуана. Тя обаче не е единственият наркотик, употребяван от шофьорите.

Стимуланти като амфетамини и кокаин ускоряват дейността на тялото, което води до повишена сърдечна честота и кръвно налягане, тревожност и повишено чувство за способности. Външните признаци са следните:

– затруднения с вниманието

– склонност към нервност

– агресивно и опасно шофиране

– повишено поемане на риск

– прекалена увереност в шофьорските умения

Някой, който наскоро е приемал метамфетамин или кокаин, е по-вероятно да превиши скоростта, да минава на червено и да шофира неправилно.

При употреба на LSD, магически гъби и подобни се наблюдава промяна в настроението, възприятието и когнитивните процеси, включително халюциногенни ефекти. Приемането на тези наркотици може да доведе до виждане или чуване на неща, които всъщност не съществуват, или до изживяване на реални неща по изкривен начин. Ефектите варират и могат да имат непредвидими ефекти върху способността за шофиране, поради следното:

– халюцинации

– объркано мислене

– замъглено зрение

– намалена координация

Смесването на различни видове наркотици, може да повлияе на мозъка и тялото по начини, които са опасни за шофиране. Ефектите от комбинирането на различни опиати могат да бъдат непредвидими, а рискът от тежка катастрофа с жертви, под въздействието на две или повече вещества е огромен.

Приемането на един опиат също може да ви направи по-малко осведомени за ефектите на друг. Ако сте пили алкохол и сте употребявали амфетамини, може да не почувствате потискащия ефект на алкохола, тъй като той е маскиран от стимулиращия ефект на амфетамините. Това означава, че може да се чувствате способни да шофирате, но в действителност може да сте в нетрезво състояние.