По двама нови милионери на всеки три дни у нас

търг новини Котел

По двама нови милионери се „пръкват“ на всеки три дни в страната, съдейки по банковите им влогове. Милионерските депозити се увеличават с 60 броя през последното тримесечие на миналата година, пише в. „Труд“, като се позовава на данните на БНБ.

Това представлява рекорден ръст на милионерите в страната в рамките на едно тримесечие и за първи път броят им надминава 1000.

За година милионерските влогове се увеличават с рекордните 117 броя, или с 12,8%. Общата сума в тези милионерски депозити надхвърля 2,5 млрд. лв. като за година нараства с близо 260 млн. лв., или с 11,6%.

Най-бързо се увеличават средствата във влоговете на милионери – с 6,8%, или с близо 160 млн. лв.Много сериозно увеличение от над 7% има и при депозитите на граждани със суми между 500 хил. и 1 млн. лв.

При най-малките депозити със суми под 2500 лв. има спад. Изглежда хората с най-ниски доходи теглят парите си и закриват влогове, за да могат да закърпят семейния бюджет, пише вестникът.

Средствата във фирмените депозити са се увеличили с 3,3 млрд. лв. за година, или с 14,3%, и в края на декември достигнаха 26,5 млрд. лв., показват данните на БНБ.

Най-голям ръст има при най-големите влогове на бизнеса със суми над 1 млн. лв. За година натрупаните средства в тези депозити се увеличава с 18,5%, или с 2,2 млрд. лв., и надхвърля 14,5 млрд. лв. В най-големите влогове на компании със суми над 1 млн. лв., които са точно 3829 броя, са съсредоточени 55% от всички спестявания на бизнеса в банките.

Анализът показва, че при фирмените депозити ситуацията е подобна на тази при спестяванията на граждани. Най-голям ръст има при влоговете с най-големи суми, при по-малките увеличението е по-скромно, а при най-малките депозити под 1000 лв. дори има спад.