Племенникът на Хаджи Димитър – „огнениот“ войвода Кръстьо Асенов, загинал за свободата на Македония, ще има паметник в Сливен

https://www.bulgarkamagazine.com/

Инициативен комитет задвижи процедура за издигане на бюст-паметник в Сливен на братовия син на Хаджи Димитър – Кръстьо Асенов. Това съобщи за БТА Доброслав Иванов от Инициативния комитет, съставен от три организации – НФСБ – Сливен, гражданското сдружение „Св. Георги Победоносец“ и емигрантското земляческо сдружение „Сливенци в Чикаго – за Сливен“.

Изпълнението на паметника е поверено на сина на Николай Хайтов – скулптора Александър Хайтов, а ситуирането на арх. Петко Любенов. Предстои главният архитект на община Сливен да определи мястото на паметника, Общинският съвет да излезе с решение и да се открие дарителска банкова сметка.

„В нашия град и сред нашата общественост отдавна е назряла необходимостта паметта на един от големите синове на Сливен – Кръстьо Асенов, да бъде почетена подобаващо, пише в предложението на инициативния комитет. Тази година се навършват 120 години от гибелта му в село Корнишор, днес в Северна Гърция, по време на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г.

Роден е през 1877 г. в Сливен в семейството на Хаджи Петър Асенов, брат на Хаджи Димитър. Фактът, че е братов син на Хаджи Димитър, онагледява приемствеността между освободителното движение на българите преди 1878 г. и това след 1878 г. Хаджи Димитър Асенов и Стефан Караджа, заедно с хората си, загиват в бой на Бузлуджа през 1868 г. Племенникът на Хаджи Димитър, Кръстьо Асенов загива по време на подготовката за Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.) в Македония.

Той е един от главните участници в аферата „Мис Стоун“, войвода на Кукушката чета в Македония – „огненият даскал“, както са го наричали съвременниците му. Личен приятел на Гоце Делчев, близък съратник на Яне Сандански, Христо Чернопеев и Сава Михайлов. Племенникът на Хаджията води няколко паметни сражения с турската армия при с. Постулар и при Арджанското езеро. Няколко дена след като въстанието е обявено, съдбата го отвежда в с. Корнишор, където му е съдено да завърши земния си път само на 26 години.

Антон Страшимиров, който е четник при Яне Сандански и е близък на страховития Христо Чернопеев, за него няма съмнение, че точно Кръстьо е най-безумният измежду всички комити, които познава. Кръстьо е човекът – хала, за когото няма мира и не съществуват прегради.

Народът в Македония го нарича „Огнениот даскал“. Той е пламъкът, който опожарява. А колко са го обичали там – това личи по свидетелства на четници, че във всяко македонско село, където го познавали, имал хора, готови заради него без „ах“ и „ох“ да скочат в жива жарава.