Плащаме двойно за домашни лютеници, ракии и мезета по интернет

Снимка: BulFoto

Минаваме на домашна лютеница и всякаква друга зимнина, купена по обяви в Интернет, съобщава „Монитор“. Според фермера Танчо Колев, председател на Националното сдружение на млеко и месопроизводителите, по този начин хората търсят начин да осигурят на трапезата си хранителни продукти, приготвени по традиционни рецепти и без консерванти и всякакви други добавки.

В момента сайтовете за обяви в мрежата са пълни с всякакви оферти за продажба на домашни консерви. Най-търсена си остава лютеницата, твърдят запознати. Във Facebook има обяви за по 4 лв. за бурканче от 314 грама.

Купешката в големите търговски вериги може да се намери за около 2 пъти по-ниска цена, но хората са готови да платят повече, само и само да хапнат натурална храна. В нета, сред обявите за популярния продукт, има и за лютеница с ябълки/карамел и лук, като тя се предлага на същата цена и в същата разфасовка.

Срещат се и обяви за продукти, по-евтини, отколкото аналозите им в магазина. Такъв е примерът с домашното вино, което се оферира по 4 лв. за литър. Подобна цена в бакалията трудно вече може да се намери дори за питието в пластмасови бутилки, което познавачите биха купили само в краен случай и твърдят, че има малко общо с истинското вино.

Мезетата за виното пък, като например магарешката пастърма в социалните мрежи се предлага по около 27 лв. за кило. Купешката алтернатива – телешката пастърма се може да се купи в търговските вериги малко по-евтино – за по 23 лв./кг. Конският суджук пък се оферира по 6,20 лв./бройката, без да се уточнява какъв е грамажът. Подобна е и цената в повечето от най-големите супермаркети.

От другите месни продукти, впечатление прави и офертата за кайзер пастърма за 43 лв./кг, прясната домашна сланина обаче върви само по петарка. Суровият телешки судужук се оферира в мрежата по десетарка килото, а в във веригите цената е над 2 пъти по-висока.

За мераклиите сами да си приготвят колбаси от месо в мрежата в нета се предлагат и черва за пълнене. Една от обявите е за свински с дължина 90 м. Към тях има обяснение, че с тях могат да се направят 55-60 кг месни продукти и исканата цена е 26 кинта. За телешките офертата е за три пъти по-малка дължина и се оферират за 16 лв., като те могат да поберат 30-35 кила пълнеж. Овчите черва се предлагат най-евтино – 60 м само за 10 лв., като те са предвидени, според обявата за 10-12 кг пълнеж. Телешкото месо без кост се предлага в мрежата по 11 лв. за кило, а домашните пилета се продават по десетина лева килото. Теглото на готовите за готвене пернати варира от 1600 до 2300 грама, се пояснява в обявата.

За домашно овче сирене в тенекия, съдържаща 8 бучки по килограм, продавачите искат 75 лв. или под десетарка за килограм. Домашното козе сирене (халуми) за скара се предлага по 20 кинта килото.

В мрежата има немалко оферти и за туршии. За голям буркан от кило и 700 грама царска туршия се искат 5 лв, а за буркан от 800 грама с кисели краставички се предлага в нега за по 3,50 лв. Маринованите камби с добавка от мед вървят по около 6 кинта.

При компотите има по-голямо разнообразие от обяви. Компот от дренки, използван за спасяване при разстройство, в буркан от 0,750 л се продава за 6-7 лв. Компот от арония може да бъде купен през нета за 2 лв., но в разфасовка от 0,210 л. Сиропът от бъз върви по 10 лв./л.

През нета можем да си купим и вишновка, срещу 23 лв. за литър. Сладкото от зелени орехчета пък се предлага срещу петарка за буркан от 314 грама, а от динени кори, домашно киви или моркови с левче по-евтино за същото количество.

Според нормативната уредба, касаеща продажбите на храни у нас, всички интернет търговци трябва да развиват дейността си само в обект, който е проверен и регистриран по реда на закона, за да се установява строг контрол върху продуктите. От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), поясниха неофициално, че това е нерегламентирана търговия.

Когато от санитарното ведомство забележат потенциални нарушения в интернет се алармира полицията и тя разследва случая, и като се установи нарушение, се налага глоба.

Относно рисковете за безопасността на храната, продавана през интернет от частни лица, Танчо Колев, председател на Националното сдружение на млеко и месопроизводителите, предложи контролните органи да влязат в ролята на клиент под прикритие, да си поръчат такава храна през мрежата и да я изследват. „От 2007 г. призоваваме да се създаде нормативна уредба за легална продажба на традиционните продукти, произвеждани от фермерите, както това е в цяла Европа. В Гърция на всеки пазар може да се купи от сергията домашно сирене и други традиционни продукти“, обясни той. На въпрос дали фермерските пазари не са мястото за реализацията на продукцията на по-малките стопани, Колев припомни, че на тях по закон може да се продава само част от произведеното. „За тях обаче не е утвърдено с наредба да се продават основно традиционни храни като домашния суджук, който е само от месо, например“, добави фермерът. Според него хората продават направената от тях зимнина, за да могат да изкарат някой лев и да оцелеят. По думите му, на тези продавачи поне са известни телефоните.

Кулинарите и хората, които искат да опитат различно птиче месо могат да си купят домашно отглеждана токачка. Цената за килограм е 37 лева. Птиците все пак са сравнително дребни и леки, така че за тази сума вероятно ще получите две токачка. Фермите за еко храни предлагат и пъдпъдъци на цена 25 лева за килограм, като две птици са приблизително половин килограм. Месото и на двете птици има вкус на дивечово, въпреки отглеждането във ферма. Който иска да си хапне домашна кокошка ще трябва да се бръкне с 12 лева за килограм, като птиците обикновено са около 2 килограма.

Яйцата от „щастливи“ кокошки също държат доста висока цена, като например 70 ст. на бройка. Пъдпъдъчите са по-евтини, могат да се намерят и за 15 ст. От производители, които предлагат стоката си директно в социалните мрежи.

Допреди няколко години в магазините у нас почти не се предлагаше месо за различни стекове. Това, което можеше да се купи беше обикновено телешко, често от доста пораснали телета. Десетина ферми предлагат онлайн телешко за ribeye steak срещу 29,90 лв/кг., за beef silverside за 25 лв/кг, както и за rump steak на цена от 23 лв/кг. Телешкият суров суджук обаче удря рекорд с 30 лева за половин килограм.

В сайтовете за чиста фермерска храна се предлага и натурално свинско за малко над 15 лв/кг. Двукилограмов заек пък струва също почти 30 лв/кг, тоест 15-17 лева за килограм. Между другото и килограм кайма 60/40 – телешко и свинско струва 20 лв. Ако е направена на кюфтета, готови за печене на скара – с 2 лева отгоре.