Певчески конкурс „С песните на Йовчо Караиванов“ предстои на 29 април в Селиминово

Конкурс-надпяване „С песните на Йовчо Караиванов“ ще се проведе тази събота, 29 април, в сливенското село Селиминово. 26 певчески групи и 29 индивидуални изпълнители са заявили участие в тазгодишното, 12-о издание. Те са от областите Сливен, Ямбол, Бургас и Пловдив. Официалното откриване е предвидено за 10 ч.

Основната цел на конкурса е да стимулира възпроизвеждането на българската народна песен, да съхранява и разпространява песните на един от най-именитите изпълнители на тракийски песни – Йовчо Караиванов, който е родом от сливенското село.

Право на участие в надпяването имат индивидуални изпълнители – без ограничения на възраст и пол, както и певчески групи. Изпълненията могат да бъдат със или без съпровод, на един или няколко народни инструменти. Музика на плейбек не е разрешена. Задължително е една от двете песни да бъде от репертоара на Йовчо Караиванов. Предимство ще бъде и облеклото на изпълнителите в традиционна носия.

Тази година участниците ще бъдат оценявани от жури в състав: Деян Митев – директор на Ансамбъл за народни песни и танци – Сливен, доц. д-р Галя Петрова-Киркова – преподавател в катедра „Музикален фолклор“ при Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив и д-р Данислав Кехайов – фолклорист и народен певец.

За всички изпълнители се предвидени диплом и сувенир за участие, а отличените с първо, второ и трето място в съответните възрастови категории, ще получат парични награди. Ще бъде присъдена и специална награда на името на Йовчо Караиванов.

Организатори са Община Сливен, Кметството в Селиминово и местното Читалище „Светлина“ – 1926.

Йовчо Димитров Караиванов е български народен певец , представител на тракийската народно-певческа школа. Той е роден в семейство на потомствени народни певци и свирачи. През 1947 г. завършва гимназиалното си образование в Сливен, а по-късно — Юридическия факултет на Софийския университет. Солист е в Държавния ансамбъл за народни песни и танци. Той е един от най-ярките представители на тракийската народно-певческа школа. Благодарение на талантливите си изпълнения и характерния си глас Караиванов популяризира тракийските песни. Ставайки много популярни, те влизат трайно в репертоара на много самодейни и професионални народни хорове, а по-късно се превръщат в школа за млади народни певци. На 31 март 1996 г. в НДК с голям фолклорен концерт е отбелязан 70-годишния юбилей на Караиванов. Поздрави към певеца отправят негови колеги и ученици. Часове след концерта Йовчо Караиванов умира. По негово желание е погребан в родното му село.

Песни от неговия репертоар са: „Когато бях овчарче“, „Съмна, бульо“, „Руске ле, капка росице“, „Болен ми лежи войвода“, „Дона на порти седеше“, „Искал Караджа Гергина“, „Зажени се Янка“, „През гора вървяха“, „Мари Яно“, „Забрави си Марко аленото конче“, „Байряк се развява“, „Стоян през гора вървеше“, „Ах, мари, запяло е пиле“ и много други.