Петима откраднаха хранителни стоки за 3 447 лв. в Сливен

По искане на Районна прокуратура – Сливен бе взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Катя С., Коста С., Таня К., Тилко К. и Янаки А.

Те са обвинени, за това че след предварителен сговор и в условието на продължавано престъпление са извършили кражба на хранителни стоки на обща стойност 3447 лв. от склад на юридическо лице, с предмет на дейност – производство и пакетиране на ядки, като отнели вещите от владението и без съгласието на собственика с намерение противозаконно да ги присвоят, чрез повреждане на преграда, здраво направена за защита на лица и имот – огъване на врата. Деянието е извършено на 19/20.08.2020 г., в гр. Сливен.

Престъплението е квалифицирано по чл. 195, ал. 1, т. 3 и т. 5, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК, като Катя С., Тилко К. и Янаки А. са извършили престъплението в условието на опасен рецидив по смисъла на чл. 196, ал. 1, т. 2, вр. чл. 29, ал. 1 от НК, а Коста С. и Таня К. са го осъществили в условията на повторност по смисъла на чл. 195, ал. 1, т. 7, вр. чл. 28, ал. 1 от НК. Янаки А. е привлечен към наказателна отговорност и за това че в периода 19/20.08.2020 г., в гр. Сливен, в условията на опасен рецидив спомогнал да бъдат отчуждени част от хранителните стоки – предмет на кражбата, а именно такива на обща стойност 917 лв. – собственост на юридическо лице, като знаел, че тези стоки са придобити от обв. Катя С., обв. Коста С., обв.
Таня К. и обв. Тилко К. чрез престъпление. Деянието е квалифицирано по чл.
215, ал. 2, т. 4, вр. ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1 от НК.

Според прокурора, налице е обосновано предположение, за това че петимата обвиняеми са извършили престъпленията, в които са обвинени. Представителят
на държавното обвинение е категоричен, че обвиняемите биха могли да се укрият или да извършат ново престъпление.

Съдът прие мотивите на прокурора и задържа под стража петимата обвиняеми.
Определението на Районен съд – Сливен подлежи на обжалване пред окръжния съд в града.

Разкриването на тежките умишлени престъпления са част от полицейска операция за противодействие на битовата престъпност под наблюдението на Районна прокуратура – Сливен.