Петър Витанов: Европа даде червен картон на кабинета на ГЕРБ

„По еднозначен начин беше свалено политическото доверие от подобен тип управление. Беше осветено това, което в България всички знаем – отстъплението по отношение на медийните свободи, гражданските права, спазването на върховенството на правото. Резолюцията е червен картон от Европа за кабинета на ГЕРБ“, каза ръководителят на българските социалисти в ЕП в предаването на БНТ „Денят започва“.

Според него фактът, че близо четвърт от депутатите от ЕНП не подкрепиха ГЕРБ при гласуването на резолюцията, показва загуба на доверие към управляващите и от страна на собствените им партньори: „Подкрепата за ГЕРБ вече носи имиджови щети. Част от тези хора ще се върнат в собствените си райони и ще трябва да дават обяснения защо подкрепят едно корумпирано управление“.

Въпреки че няма правна обвързаност, според Витанов резолюцията показва нагласите на европейските граждани и институции към управлението и подкрепя справедливите искания на мнозинството българи, които очакват промяна. „Подобен тип управление спъва и не съответства на европейските стандарти. Време е за друго. Когато има такава оценка, най-естественото нещо е да бъде подадена оставка“, категоричен е политикът.

Той е убеден, че разнищването на текста, свързан с Истанбулската конвенция, е поредният опит за печелене на време и за изместване на фокуса от тежките критики в резолюцията, свързани с корупционни скандали и проблеми в съдебната система, медийната среда, опазването на основните човешки права.

„В Параграф 17 има едно изречение, което призовава за ратификация на Истанбулската конвенция. Цялата ни делегация не подкрепи позицията на собственото си политическо семейство само заради това изречение. Самият параграф обаче отчита решението на Конституционния съд и завършва с призив да бъдат приети максимално много текстове, които са в съответствие с българското законодателство. Акцентира се върху борбата срещу домашното насилие, където позицията на БСП е много категорична“, каза още Витанов.

Според него е нелепо да се говори и за сепаратистки текстове, свързани с отношенията между България и Македония, тъй като те са уточнени в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, където въпросът с малцинствата е изчистен и нито една от двете държави няма претенции. „В Параграф 15 се говори основно за речта на омразата, включително от министри в настоящия кабинет, изразява се подкрепа за забраната на „Луков марш“. Призовава се за зачитане на гражданските права и свободи и за спазване на правата на човека“, допълни евродепутатът.

Той е категоричен, че социалистите не използват европейската трибуна за вътрешнопартийни дивиденти: „Левият сектор е малцинство, а резолюцията беше гласувана с абсолютно мнозинство. ЕС не работи с непроверени сигнали. Това са становището и нагласите на европейските институции, на Европейския парламент, който представлява европейските граждани“.