Пет години затвор за мъжа убил човек на спирка в Сливен

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Сливен бе наложено наказание от 5 години „лишаване от свобода“ спрямо М.М., подсъдим за причиняване по непредпазливост смъртта на мъж, настъпила при ПТП.

Той е подсъдим за това, че по непредпазливост причинил смъртта на 69-годишен мъж. Престъпното деяние е осъществено на 02.02.2020 г. в град Сливен. То е квалифицирано по чл. 343, ал. 3, предл. 1, б. „б“, предл. 1, вр.чл. 342, ал. 1 от НК, тъй като подсъдимият е управлявал МПС в пияно състояние и с превишена скорост.

По време на разследването е установено, че М.М. причинил смъртта на 69-годишния мъж, блъскайки го с управлявания от него джип. Пострадалият се намирал на автобусна спирка, изчаквайки тролейбус. М.М. е управлявал превозното средство в пияно състояние – с концентрация на алкохол в кръвта от 0.63 промила, както и с превишена скорост 83 км/час, при позволена от 50 км/час. Въз основа на консумирания алкохол и управлението с превишена скорост, М.М изгубил напълно контрол над превозното средство, което  навлязло на тротоара в района на автобусната спирка и ударило нищо неподозиращия пешеходец, което довело до неговата смърт, настъпила на същата дата в болнично заведение.

М.М. е лишен от право да управлява МПС за срок от 6 години.

Присъдата на Окръжен съд – Сливен подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Бургас.