32.2 C
Сливен
вторник, 18 юни 2024
- Рекламирай тук -
начало България и света Политика Перспективата на България не е само тръби и асфалт, заяви Радев

Перспективата на България не е само тръби и асфалт, заяви Радев

Не можем да мислим само в перспективата на полагане на тръби и на асфалт – инфраструктурата е важна, но ако искаме икономика на бъдещето, трябва да вложим в научна и образователна свързаност. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който е в Естония във връзка с инициативата за регионално сътрудничество „Три морета“. Нашата страна поема нейното председателство.

Инфраструктурната свързаност не е цел, а средство за постигане на целта – висок устойчив икономически растеж и сходен жизнен стандарт с развитите европейски страни в рамките на преход към зелена и дигитална икономика“, подчерта президентът, цитиран от bTV.

По думите му младите специалисти и изследователи от региона трябва да могат заедно да работят по различни проекти.

Радев отбеляза и че, че географският обхват на „Три морета“ трябва да се разшири и България да не остава в периферията. По думите му лидерите на Гърция и Кипър са изразили желание да се включат.

Инициативата е създадена през 2015 г. и обединява 12 европейски държави, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море.

В отговор на въпрос дали „Три морета“ не е инструмент за увеличаване на влиянието на САЩ в ЕС, Радев запита какво лошо има в това по-бързо и със средства отвън да се изграждат проекти като АМ „Черно море“ и тунела под Петрохан или в това да се постигне реална диверсификация. Към момента Полша има принос от около 500 млн. евро в инвестиционния фонд на инициативата, а минимумът за участие е 20 млн. евро.

САЩ имат готовност да се ангажират с 1 млрд. евро, като събирането на средства ще продължава.