Пчелар обясни защо измират пчелите

Основната причина за масовото измиране на пчелите, което се констатира и този сезон, е неспазването на наредбата за растителнозащитни мероприятия. Това каза пред „Фокус“ председателят на областния пчеларски съюз в Плевен Юлиян Станчев.

Той посочи, че в съюза са получени сигнали от 22 села в област Плевен за отровени пчелни семейства. Юлиян Станчев поясни, че честа практика е пчеларите да не се предупреждават за предстоящи пръскания с инсектициди, които се правят през целия ден и при вятър. Всичко това се превръща в екологична катастрофа, добави Станчев.

¾ от храната ни се осигурява благодарение на опрашванията от пчелите, каза той.

„Хората свързват пчелите с меда и пчелните продукти, но тази роля стои настрани от вниманието им. Световната общественост и общностите свързани с храненето и здравето са разтревожени от това, което се случва с пчелите. Пчелната популация намалява в световен план, а това означава проблеми с опрашването и спад в производството на ценни за човека храни като плодове, зеленчуци, ядки и други. Това ще се отрази на здравето и на живота на хората“, предупреди той.

Много от пчелите в северните общини са намерили смъртта си поради използването на препарати против царевичен хоботник от земеделци, допълни Юлиян Станчев и призова за взаимност между пчелари и земеделци.