Първото Google референтно училище в гр. Сливен – ОУ „Панайот Хитов“

Мрежата от Google референтните училища в България е уникална за региона – с цели 16 на брой училища по програмата, страната ни изпреварва всички други над 20 страни в Източна Европа. Нарастващият брой на иновативните училища в големи и малки градове у нас показва, че независимо от локацията и размера на училището, българските учители са мотивирани и готови да предоставят най-доброто на учениците си.

Днес ще представим още една вдъхновяваща история: тази на ОУ „Панайот Хитов“ в гр. Сливен – училището, което се осмели да бъде първото в престижната програма Google Reference School в града.

Какво е Google референтно училище?

Google референтно училище е международна програма, организирана от Google, даваща призвание на училища, доказали успехите си в следствие от дигиталния си скок. Училищата качествено използват инструментите на Google, за да развиват умения у учениците си и да обърнат традиционния учебен процес, правейки го по-интерактивен за учениците и давайки им възможност да изразяват креативността си.

Училището започва историята си в далечната 1830 г. като ІІІ килийно училище.

Днес, ОУ „Панайот Хитов“ предлага богата материална база и неспиращ стремеж за развитие.

Дигиталната трансформация на ОУ „Панайот Хитов“ започва още преди пандемията – през юни 2019 г. Като основен катализатор за решението се оказва мотивацията на екипа за професионално развитие – директорът Красимира Ганева търси развиваща се, интересна и иновативна квалификация за учителския персонал, която да се осъществи в името на по-доброто обучение на учениците.

Отпадането на ученици от малцинствени групи и социално слаби семейства също се оказва предизвикателство, което училището цели да преодолее с по-добра комуникация и формиране на по-силни социални връзки. Оказва се, че нововъведенията в технологиите могат да допринесат за това.

Пътят на училището е дълъг и изпълнен с възможности

Училището проявява интерес към включването на виртуална и добавена реалност в учебния процес като средство за вълнуващо обучение и учене чрез преживяване. Като резултат екипът намира ползите на облачните платформи. Така ОУ „Панайот Хитов“, съвместно с технологичния партньор в лицето на Център за творческо обучение, започва работа по ясно структуриран план, включващ Google Workspace за образованието.

Платформата се оказва ключът, който съчетава технология, обучение, комуникация и професионално развитие на екипа. Защо?

Освен виртуалната и добавена реалност, възможностите на облака се пренасят и в административната работа на екипа и ръководството, а проектната дейност в училището процъфтява чрез работата в споделена облачна среда. Верен спътник във всяка от дейностите са устройствата Acer Chromebook, специално създадени за учене. Учителите преминават и редица обучения и квалификации, с които овладяват инструментите на Google и се научават да ги използват за създаване на интерактивно и персонализирано съдържание, при което учениците работят в екип и се превръщат в творци, а  комуникацията между учители, ученици и родители се движи структурирано, бързо и интуитивно.

По този начин, с увереност и натрупан опит училището посреща следващата естествена стъпка – образователна трансформация чрез работата по модел 1:1 (устройство за всеки ученик).

Малко по малко училището се превръща в образец за технологичен напредък на всички нива в училищния живот. Наградата не закъснява и вдъхновеният екип покрива всички критерии за Google Reference School.

Престижното отличие гарантира на ОУ „Панайот Хитов“ постигането на заложените цели: качествено обучение на учениците от различни малцинствени групи, от социално слаби семейства и такива със специални образователни потребности; подобрена комуникация между всички участници в учебния процес и професионална квалификация на екипа.

Тези постижения правят училището предпочитано и желано място както за учениците, така и за родителите.

Училището в числа

✔ 15 преподаватели и 151 ученици
✔ 8 сертифицирани учители по програмите Google Certified Educator
✔ 1 Google Certified Trainer
✔ 47 Chromebook устройства
✔ 1 паралелка по модел 1:1 (устройство за всеки ученик)

Накъде гледа екипът на ОУ „Панайот Хитов“?

„Нашата цел е всички учители и ученици да имат достъп до технологиите в уроците си и те да бъдат използвани, за да могат учениците да станат уверени и отговорни потребители на съвременните технологии, насърчавайки комуникацията, независимостта, устойчивостта, сътрудничеството и напредъка.“ – споделя Красимира Ганева, директор на училището.

Сред основните приоритети на училището е използването на модерна, ефективна и обективна система за контрол и оценка на качеството на образованието. Това е важна основа за продължаващо развитие на системата за училищно образование и несъмнено ще продължи да носи успехи на ОУ „Панайот Хитов“. Очакваме с нетърпение предстоящите постижения на екипа!