Първият общински многоетажен паркинг в Пловдив ще бъде открит до края на годината

По план върви изграждането на първия общински многоетажен паркинг в Пловдив, който се намира в район „Западен“. Очаква се той да е готов до края на ноември, като вероятно ще може да се ползва още в края на тази година. В това увери лично кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, който инспектира работите на обекта заедно с кмета на района Димитър Колев.

Паркингът, който се намира на ъгъла на улиците „Орфей“ и „Звезда“, ще е за 150 автомобила. Те ще са разположени на общо 3 нива, а приземният етаж е запазен за търговски обекти, разделен на три парцела от 350, 400 и 450 квадратни метра. Стойността на обекта е 3,4 милиона лева с ДДС.

Съоръжението ще бъде изцяло автоматизирано, като за целта ще бъде оборудвано с бариери и автомат за самотаксуване. Обектът ще бъде охраняван с общо 60 камери, предвидени са и паркоместа за хора с увреждания. Предвижда се местата да бъдат отпускани срещу наем от 50 лева месечно, но това тепърва ще бъде подложено на гласуване в общинския съвет след изборите.

„Това е начинът за справяне на проблемите с паркирането. През този мандат за пръв път община Пловдив изготви стратегия за изграждане на многоетажни паркинги, като това е първият такъв, който е много напреднал. Очакваме тази седмица да излезе съгласуването на проекта и за паркинга на мястото на бившата сграда на ТЕЛК, така че веднага след това започваме и там“, заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, като уточни, че има терени за подобни съоръжения в районите „Тракия“ и „Централен“.

През последните години в район „Западен“ бяха открити няколко големи паркинга, част от които са върху терени, на които преди имаше гаражи. „Изключително съм благодарен на хората, които в огромната си част сами премахнаха старите гаражни клетки. От общо 400 такива, 350 бяха премахнати доброволно от собствениците. Ние продължаваме да изграждаме нови паркинги, като само след дни ще открием един такъв на улица „Ружа“, който е за 50 автомобила“, заяви от своя страна кметът на района Димитър Колев. Той уточни, че има готовност да се започнат подобни проекти на булевард „Копривщица“, както и на улица „Бряст“ край медицинските общежития, където често има спорове за места между студенти.

Източник и снимка: actualno.com