Първият ден от болничните няма да се заплаща

Първият ден от болничните няма да се заплаща от 1 януари. За това са са договорили партньорите във властта, стана ясно на брифинг в парламента.

В момента първите три дни се заплащат от работодателя, като от години бизнесът настоява това да се промени.
Вторият и третият ден ще се поема както и досега от работодателите. Мярката, според управляващите, е опит за спиране на злоупотребите с фалшивите болнични.

Решението обявиха съвместно председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, вицепремиерът Красимир Каракачанов, лидерът на НФСБ Валери Симеонов след Коалиционен съвет при премиера Бойко Борисов тази сутрин.

По-късно е имало и среща на Изпълнителната комисия на ГЕРБ с партньорите от ОП.

250 лв. става минималната пенсия от 1 юли догодина. Промяната засяга около 800 хил. души.

В приетия на първо четене бюджет на ДОО беше гласувано най-ниската пенсия за осигурителен стаж и възраст следващата година да бъде 234 лв.

Децата от ниско социалните слоеве да се приобщят към образователната система, като от 4-5 години постъпват в детска градина, а държавата да поема разходите за това, са се разбрали още партньорите. Ще има праг в зависимост от доходите на семействата.

Предвижда се откриването на фонд в следващите три години, в който ще се заделят по 70 млн. лева за строителството на детски градини и ясли, където е необходимо.

Промените, за които са се разбрали управляващите днес, ще бъдат внесени като предложения между двете четения на държавния бюджет за 2020 г.