Първи случай на коронавирус в Бургас

Случай на коронавирус е установен и в Бургас. 39-годишна жена, която е работила като готвачка в Банско. Нейните контакти са 25 лица. Тя е настанена в инфекциозното отделение на инфекциозната болница в града, съобщи началникът на щаба генарал-майор Венцислав Мутафчийски, цитиран от Дарик нюз.

„Разшириха се и областите с коронавирус в страната. Това са от областите Смолян, Велико Търново, Перник и Бургас. В Бургас случаят е свързан с Банско.В София има 11 настанени във ВМА и трима във „Пирогов“, от които единият е интубиран с дихателна недостатъчност. Той не е потвърден, но е съмнителен за коронавирус. Един пациент има в „Софиамед“, един в „Александровка“ и един в МВР болница.Има един лекар от Велико Търново, който е заразен, но той няма връзка с лежащи в болницата пациенти. Интубираният е само един в България. От хоспитализираните от тези 94 случая повечето са с двустранна бронхопневмония. При случая в „Пирогов“ още преди 4 дни сигнализирах, че има признаци на влошаване и това доведе до фаталния край“, обобщи той.

Проф. Мутафчийски коментира и вчерашния случай, при който карантиниран пациент избяга от Пирогов. „Сутринта обсъдихме въпроса за избягало лице от болница в София с главния секретар на МВР. Лицето е намерено в безпомощно състояние с алкохолно опиянение. Закаран е в УМБАЛСМ „Пирогов“. Там е взета проба, но преди да изчака резултата, пациентът е избягал. Издирен е и е намерен на Централна гара. Върнат е в „Пирогов“ и днес се очаква резултатът. Тестван е с бърз тест, който е бил положителен“, разкри началникът на Националния оперативен щаб.