Първа помощ при чревна инфекция през лятото

През летния сезон един от честите проблеми при децата са чревните инфекции. Те са еднакво заразни за всички хора – засягат както малки, така и по-възрастни пациенти. Единствената защита oт тези вируси е честото миене на ръце и максимално добра хигиена, което особено при малките деца на плажа е силно затруднено. При тях трудно можем да контролираме ръцете ВИНАГИ да са чисти, още повече при дечицата под 2-годишна възраст във връзка с никненето на зъбки, ръце и предмети.

Малките пациенти по-лесно могат да достигнат до изтощение на организма, хипогликемия (ниска кръвна захар) и обезводняване – важи особено за деца под 2-годишна възраст. Въпреки това, по-голяма част от случаите преминават безпроблемно и само със симптоматично лечение, затова чревните инфекции не са повод за паника и при една добра информираност, подготовка и първа помощ, състоянието може да бъде овладяно и ведрото настроение на почивката да се запази.

Симптоми и протичане:

По-голяма част от стомашно-чревните инфекции (СЧИ) се причиняват от вируси. Проявяват се с: диария, повръщане, коремна болка и дори температура като често детето е контактно на друго дете/близък с подобни симптоми.

Tези инфекции могат да бъдат много разнородни. При някои деца може да започне само с коремна болка или пък само с температура и отказ от хранене, последвано от гадене и повръщане и/или стомашно неразположение. Обикновено състоянието стартира с температура, повръщане и коремна болка, водеща до диария. Характерно за чревните инфекции е, че коремната болка е коликообразна и отшумява след повръщане или след изхождане за кратко, след което цикълът се повтаря до следващата перисталтична вълна. В повечето случаи коремната болка при хирургични състояния е постоянна, нетърпима и не се повлиява от спазмолитици. Повръщането при чревната инфекция обикновено отшумява за 24ч, докато диарията може да продължи 5-7 дни.

Първа помощ:

 • Супозитории против повръщане – попитайте вашия педиатър да назначи свещички подходящи за възрастта и килограмите на вашето дете и се заредете с тях, за да сте готови да реагирате при нужда. При нестихващи повръщания е препоръчително да оставим стомаха да почива за няколко часа, без да приема никакви течности или храна, с цел да се избегне затворения цикъл от гадене, раздразнение и повръщане;
 • Борба с гаденето – охладен ментов чай с лимон или с добавен джинджифил намалява киселинността в стомаха и облекчава гаденето по естествен начин;
 • Борба с дехидратацията – предлагайте течности често, но в малки количества – чай, вода, рехидратиращи разтвори (*сокове, мляко, айрян НЕ са подходящи). Съветвам водата, която ползвате (както за чайовете, така и за рехидратиращите разтвори) да е изворна.
 • Диета – бисквити, солети, сухари, ориз, без пресни плодове, зеленчуци и млечни храни. Препоръчва се постепенно захранване в рамките на няколко дни, започвайки с картоф, морков и други зеленчукови пюрета;
 • Пробиотик – за възстановяване на естествен баланс и флора на чревния тракт, за да се стимулират естествените защитни механизми на организма.

Алармиращи признаци:

Задължително посетете лекар за преоценка на състоянието на детето при:

 • Признаци на дехидратация: суха кожа, подкръжени очи, сухи и напукани устни, намалено количество на урината (без уриниране повече от 6 часа)
 • Комбинацията на продължително повръщане (над 24ч) и диария може да доведе до обезводняване, поради по-големи загуби на течности
 • Наличие на примеси в изхожданията: кръв или слуз
 • Висока температура над 39 градуса, която продължава повече от 48 часа
 • Силна, нетърпима коремна болка, която не отшумява след повръщане
 • Възраст на детето под 12 месеца
 • Липса на подобрение след 3 дни

Автор: Д-р Теа Александровазавършва медицина с отличие през 2018 г. Работи в отделението по педиатрия и в спешения педиатричен кабинет към УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ от началото на 2019 г., както и в отделение за Ковид-19 за деца в същата болница през 2020 г. От лятото на 2020 г. създава Инстаграм профил @mamadoc.bg, в който споделя полезна информация относно отглеждането на деца, както и съвети за бързо справяне с възникнали медицински състояния. Вярва, че информираността е най-важният ключ за осъзнато и спокойно родителство. Именно това я мотивира да споделя информация, която често остава неясна за родителите, в Инстраграм канала си.