Партньорът на човек с диабет тип 1 има изключително важна роля в неговия живот

Диабетът тип 1 е състояние, което изисква постоянно внимание и грижа. Хората с диабет тип 1 се нуждаят от непрекъснато наблюдение, за да поддържат нивата на кръвната захара в оптималните граници и да избегнат усложненията, които могат да възникнат при неправилно управление на диабета.

В този контекст, е важно да се обръща внимание и на участието на партньора в семейството на хора с диабет тип 1. Той или тя могат да имат ключова роля в управлението на това състояние и да бъдат помощник на своята половинка в борбата за по-добро здраве.

Как партньорът може да участва в управлението на диабета споделя Мария Хотън, която наскоро стана майка, но е с диабет от 9 години: „Съпругът ми е моята най-голяма подкрепа. Още в началото на нашата връзка, той бе изключително активен в желанието си да ми помага, така че прочете много за моето състояние. Дори си уреди посещение при моят ендокринолог, за да разбере как да бъде полезен. Научи се да разчита резултатите, които сензорът за непрекъснат мониторинг на кръвната захар, който използвам, отчита. Започна заедно с мен да следи как се променят нивата на глюкозата при  различни състояния – след хапване, спорт, вълнение, преди хранене. Искаше да знае всичко което аз правех за себе си, за да управлявам добре диабета.

Сензорът Dexcom One има функцията да алармира, когато нивата на захарта паднат рязко или се покачат. Съпругът ми в началото много се притесняваше, но с времето се разбра как да пресмята количеството инсулин, което трябва да се инжектира и дори се научи сам да го прави. Тъй като тези съвременни системи са много лесни за употреба, в същото време са изключително точни, Дейвид може сам да ми поставя сензора, да го сменя и да отчита стойностите. Бих казала, че тази негова подкрепа ми дава голямо спокойствие и сигурност особено сега, когато вече имаме и дете. След като научи всичко, което и аз знам, той вече не се притеснява и е много по-спокоен за нашето бъдеще.“

В общи линии партньорът на човек с диабет тип 1 има изключително важна роля в неговия живот. Той или тя могат да участват при проследяването на нивата на кръвната захара, при приема на лекарства и следване на здравословна диета. Те могат да насърчават и подкрепят своя партньор да се придържа към здравословните навици и да избягва факторите, които биха повлияли върху повишаването нивата на кръвната захар, като например консумация на неподходящи храни.

Най-важното е при спешни случаи партньорът да знае как да окаже първа помощ. Партньорът може да бъде обучен как да помогне в случай на спешна ситуация, като например хипогликемия (ниско ниво на кръвната захара) или диабетна кетоацидоза (високо ниво на кръвната захара).

Морална подкрепа – Диабетът тип 1 може да бъде физически и емоционално тежък за хората, които го преживяват. Партньорите могат да предоставят морална подкрепа и да помогнат на своя партньор да се справи с емоционалните предизвикателство.