Партиите преговарят: Вицепремиер по климата и ограничаване на износа на ток

Вицепремиер по климата, частична приватизация на държавните енергийни дружества, ограничаване на износа на ток, намаляване на ДДС за енергийните продукти от 20 на 9%, разформироване на БЕХ и още много други парливи въпроси и предложения бяха обсъдени на първото заседание на работната група по енергетика. По идея на изборния победител „Продължаваме промяната“ представители на четирите партии, които се очакват да формират управлението, ще обсъдят в 18 „секторни комисии“ всички важни теми, за да могат да изковат коалиционно споразумение.

Днешното заседание на групата по енергетика, водено от Асен Василев, продължи над 5 часа, като най-дълги и горещи спорове имаше за бъдещето на ядрената енергетика и за подпомагането на гражданите и на бизнеса заради полуделите цени. Наред с това „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ се съгласиха, че е добре да се градят умни мрежи, да се насърчава енергийната  ефективност и да направи нова Енергийна стратегия, пише „СЕГА“.

Как да се защитят домакинствата от ценовата буря – от 1 януари КЕВР трябва да одобри нови, много по-високи тарифи за тока? БСП и ДБ се оказаха съмишленици в идеята да се замразят временно цените за бита. Обсъден бе и друг вариант – до 200 киловатчаса месечно да са безплатни за бедните потребители. И трета версия предвижда да се разшири съществуващата схема за енергийно подпомагане от Нова година. Водещият Асен Василев бързо отряза предложението на БСП да се намали на 9% ДДС за енергоносителите, защото „Това ще ни вкара в голям филм“. И поясни, че „Продължаваме промянята“ е против данъчната система да се пипа за краткосрочни цели и да замества социалното подпомагане.

Темата как да се помогне на фирмите заради безумно скъпия ток бе надълго обсъждана, без да се стигне до единодушни мерки. Сегашните компенсации да бъдат продължени и след Нова година, е една от идеите. Ограничаване на износа – като средство за потискане на цените, изземане на свръхпечалбите на енергийни производители и търговци, за да се използват за компенсиране на ощетените от високите цени, и отрицателна стойност на добавката „Задължения към обществото“ са сред възможния „арсенал“.

Румен Овчаров поясни, че БСП предлага не изземане, а облагане на свръхпечалбите. Иван Хиновски от ИТН реагира остро на идеята: „Няма такова понятие свръхпечалба“.  Значи не искате да обложим американските централи, Ковачки и председателя на ДПС, учуди се Овчаров.  Той обаче получи неочаквано рамо от ДБ  – Трайчо Трайков обясни, че това се прилага в други държави от ЕС, например в Испания.

Тежки дебати предизвика бъдещето на ядрената енергетика. Очаквано БСП защитава проекта АЕЦ „Белене“,  ПП и ИТН са за изграждането на седми блок в Козлодуй,  а от ДБ изобщо не са убедени, че на България й трябват нови ядрени мощности. В крайна сметка участниците в групата се обединиха, че трябва да се направи анализ по въпроса.

В групата имаше пълно единодушие, че всички предприятия в държавната енергетика – от БЕХ и газовите монополисти до електроенергийната борса, трябва да минат през независим одит.

Дали да се разформирова БЕХ и как, беше сред спорните теми. От името на ИТН Иван Хиновски предложи всички държавни фирми от енергетиката да бъдат частично приватизирани – като бъдат предложени на фондовата борса до 15% процента от акциите им на частни инвеститори. И това ще е предмет на анализ, решиха преговарящите в работната група.

От ИТН и ДБ горещо препоръчват в бъдещия Министерски съвет да има нова позиция – вицепремиер по климата. ИТН предлага и междуведомствен съвет по „зелените“ въпроси.

Всички обсъдени предложения – над 20 точки с подточки, ще бъдат обобщени, публикувани и отново обсъдени. Още е твърде рано да се прогнозира какво ще бъде записано в коалиционното споразумение.