Парламентарна комисия увеличи компенсациите на бизнеса за тока

Снимка: Георги Кожухаров, Дневник

Депутатите от енергийната комисия решиха да увеличат компенсациите на бизнеса заради скъпия ток. След гласуване на проекторешение бе решено компенсации да се получават за цената на тока над 200 лв. за мегаватчас.

Първоначалното предложение на автора на проекта Делян Добрев беше компенсациите да продължат да бъдат в размер на 100 процента от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента „ден напред“ на енергийната борса за съответния месец и базовата цена в размер 250 лева за мегаватчас, а големите енергийно консуматори да получат по-голяма помощ като за тях базовата цена е 200 лв. на мегаватчас.

Предложението всички да бъдат поставени при равни условия беше направено от депутата от БСП Драгомир Стойнев и в крайна сметка то бе прието. Той посочи, че не вижда логика най-големите производители да получават по-големи компенсации, тъй като има кой да защитава интересите им, а за микро- и семейните фирми да няма такъв защитник.

Компенсацията се очаква да важи до края 2023 г. Това бе и аргументът на вносителите, че тъй като не е известно дали това Народно събрание няма да прекрати дейността си, трябва да се предвидят компенсации за бизнес и догодина, тъй като изплащаните сега са предвидени в Закона за бюджета и са до края на годината.

Очаква се решението да бъде гласувано в пленарната зала в четвъртък. Както и това, което трябва да гарантира, че битовите потребители на ток няма да бъдат принудени да излизат на свободния пазар на ток до края на 2025 г.