Парка – перфектната дреха за тази есен

Заклетите фенове на зимата знаят, че няма такова нещо като лошо време – съществува просто лош избор на дрехи. Климатът в България през това време от годината може да бъде доста суров и поради тази причина една добра парка е Вашият избор за защита срещу студената, ветровита и мокра зимна приказка. Но какво всъщност представлява парката и как да изберем подходящата връхна дреха за нас?

За разлика от много други аксесоари, които са специално предназначени за зимни спортове като каране на ски и сноуборд, парката е проектирана да Ви държи топло и сухо, дори когато не се движите. Парките обикновено са по-тежки от специално предназначените спортни дрехи за зимата, тъй като топлината и сухотата, а не мобилността, са тяхната първа цел. Какво трябва да знаете, за да можете да изберете перфектната за Вас парка?

Пухът е силно свиваем, което означава, че може да улавя много, много топъл въздух, което го прави отличен изолатор. Поддържа добре обема си, което означава, че пухеното палто ще Ви топли дълги години. Пухът също може да бъде скъп и труден за почистване, а също и да бъде много чувствителен на вода. Затова се уверете, че пухеното Ви яке има достатъчно хидроизолация. Синтетичният пълнеж, от друга страна, има тенденция да намалява своя обем и това означава по-малко топлина с течение на времето. Хубаво е обаче, че синтетиката се представя по-добре от пуха, когато е мокър.

Помислете за Вашата дейност

Пътувате ли до работа? Използвате ли автомобил или градски транспорт? Искате ли да носите якето си както по време на туризъм, така и когато сте на работа? Ако ще използвате парката си за спортни занимания, изберете такава, която ще включва практични характеристики като джобове за бутилки с вода, качулки, съвместими с каски, и по-трайни шевни материали. Ежедневната парка, от друга страна, ще подчертае стила, топлината и защитата от атмосферни влияния върху спортната функционалност. Особено важна е дължината на връхната дреха, която избирате да закупите. От къси варианти до стилове с дължина до коляното, парките обикновено се предлагат с различни дължини, които отговарят на сезона или мястото, където най-вероятно ще ги носите. Изберете по-къси стилове, ако купувате парка за по-топлите есенни дни или по-дълъг вариант за Вашите зимни тоалети, ако ще прекарвате много време навън. Едно нещо, което бихме Ви посъветвали да изберете за всяка парка, е наличие на качулка (сваляща се, ако искате) – само за онези мокри снежни дни, в които шалът не е достатъчен, за да предпази шията Ви от пронизващия вятър.

Разгледайте дребните детайли

Не осъзнавате колко важни са добре конструираните джобове, докато не започнете да търсите телефона си в студа без ръкавици. Уверете се, че можете лесно да поставите и извадите телефона си (или нещо друго, което държите в джоба си), както и че ципът може да се използва със или без ръкавици. Още едно приятно докосване може да повиши удоволствието от носенето на парка и това е подплата от полар в джобовете. Маншетите също са важни – те трябва да са достатъчно плътни, за да задържат топлината, но не толкова стегнати, че да не можете да поставите ръкавиците си отдолу.

Проверете етиката

Ако не сте почитател на естествената кожа и пух, но все пак искате топлината на пуха, потърсете производител, който използва етически снабден пух – което означава, че не е употребявано насилие върху различни видове животни, най-вече птици, отглеждани само и единствено с тази цел. Ако пухът не е Вашият материал за връхна реха, то тогава можете да се ориентирате към синтетиката, често включваща рециклирани материали.

Без значение е как ще изглежда парката, която ще си закупите. Най-важна е нейната функция, а именно – да Ви създаде топлина и уют дори в най-студените дни в края на есента и през зимата. Огромно разнообразие от цветове, дължини и модели, които ще се вписват по всякакъв начин във Вашия гардероб, можете да откриете тук: https://www.bolf.bg/bul_m_Мъжко-облекло_Мъжки-якета_Преходни-якета-14802.html