Пандемията ще ликвидира икономическия напредък на Централна и Източна Европа, смята Кристалина Георгиева

Последиците от пандемията ще ликвидират икономическия напредък, постигнат от страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа през последните години. Това мнение изказа днес управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от ТАСС.

Според нас в Централна, Източна и Югоизточна Европа пандемията ще ликвидира почти три години на икономически напредък. Това е тежък удар за региона, който бе постигнал значителни икономически успехи преди кризата, посочва Георгиева в изявлението си, разпространено днес от пресслужбата на МВФ.

Управляващият директор на Фонда подчерта, че въпреки това гледа с оптимизъм на перспективите за икономическо възстановяване в региона благодарение на геополитическото му разположение, квалифицираното население, здравата нормативна база и вторичния ефект от постоянната подкрепа от европейските институции. “

Това обаче зависи от успешното преодоляване на кризата и създаването на база за активно възстановяване, основаващото се на обмислена политика в редица области: обществено здравеопазване, данъци и бюджет, парично-кредитна политика и макроикономически мерки, подчерта Георгиева.

Пандемията е най-големият трус в следвоенната епоха, допълни Георгиева, коментирайки състоянието на глобалната икономика. Според прогнозите на МВФ загубите от кризата ще превишат 13 трилиона долара през 2020 и 2021 година.

Страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа, според МВФ, са Албания, Белорус, България, Босна и Херцеговина, Унгария, Косово, Латвия, Литва, Северна Македония, Молдова, Полша, Русия, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Турция, Украйна, Хърватия, Черна Гора, Чехия и Естония, уточнява ТАСС.