Пандемията надува цените на колите

Спад на вноса и продажбите на автомобили-отчитат от автокъщите и от „Асоциация на вносители на автомобили в България“, съобщи БНТ.

Пандемията заради COVID-19 и създалия се финансов страх у хората са сред причините продажбата на автомобили да спадне.

„Има спад на продажбите в Европа, защото в България предимно купуваме коли втора употреба. И в Европа заради коронавируса спряха продажбите на автомобили, защото не се знае какво, кои и защо ще се случи напред.

В момента има леко покачване на цената на автомобилите – около 10%, заради ниския ръст на внасяне от Европа“, обясни управителят на автокъща Николай Барбалов.
Прогнозата, която дават от Асоциация на вносители на автомобили в България“ е, че след като отмине пандемията се очаква голямо поскъпване на цените на автомобилите.

„В Западна Европа в момента почти не се извършват сделки, много трудно се намират коли. Аз прогнозирам, че колите нов внос ще бъдат с 10,15% по-скъпи

от това, което е било досега“, коментира заместник-председателят на „Асоциация вносители на автомобили в България“ Любомир Доросиев.
Пред последните две години у нас се наблюдава и търсенето към електрическите и хибридните автомобили, които са втора ръка.

„Това е тенденцията в бъдещето. Електрическите автомобили са много, много скъпи. Хибридите вече са допустими, то вече намират и втора употреба много хубави автомобили“, каза заместник-председателят на „Асоциация вносители на автомобили в България“ Любомир Доросиев.
Все още България се нарежда на едно от последните места по продажба на електромобили в Европа.