Пандемия може да изтрие 1 трлн. долара от глобалната икономика

Перспективата, че разпространението на коронавируса може да се превърне в първата наистина разрушителна пандемия в ерата на глобализацията подновява съмненията относно стабилността на световната икономика, пише Bloomberg.

На фона на смъртните случаи, които достигнаха 3 хил. и нарастващия брой на заразените – вече над 80 хил., някои икономисти започнаха да изчисляват какво би струвало разпространението на заразата на икономиката.

Представители на Oxford Economics смятат, че международната здравна криза може да бъде достатъчна, за да изтрие над 1 трлн. долара от глобалния брутен вътрешен продукт. Това би била икономическата цена при ръст на служителите, нямащи достъп до работните си места заради карантина, понижената продуктивност, намаляващи пътувания и нарушения във веригите на доставки, които биха понижили търговските обеми и бъдещите инвестиции.

Разпространението на коронавируса вече притесни инвеститорите, като S&P отбеляза 3-процентен спад на Wall Street в понеделник – най-значителното му понижение от февруари 2018 г.

За момента централните банкери и правителствата продължават да смятат, че заразата няма да нанесе значителни щети на глобалната икономика и тя вероятно ще се възстанови скоро след отшумяването ѝ.

Международния валутен фонд понижи прогнозата си за глобалния растеж през 2020 г. от 3.3% само с 0.1% заради коронавируса.

Ръководителят на Международната здравна организация обяви, че коронавирусът е „дълбоко тревожен“, като поясни, че все още не е пандемия.

Все пак продължителното преустановяване на работата в китайските фабрики и разпространението на вируса в Южна Корея, Иран и северната индустриална зона на Италия, доведоха до все повече смъртни случаи и неуредици. Вирусът рискува да насочи Италия към рецесия, което ще засегне и останалата част на Европа.