Паметникът на Васил Левски в Ямбол беше открит навръх 185-та годишнина на Апостола

Бюст-паметникът на Васил Левски в Ямбол, чийто автор е скулпторът Любомир Добрев, беше открит днес, на 185-та годишнина от рождението на Апостола, с празнична церемония, в която участваха представителни военни части от гарнизон Ямбол, Духовият оркестър при Народно читалище „Съгласие – 1862“ и деца от ямболските детски градини и училища.

На събитието присъстваха представители на местната и държавната власт, началникът на гарнизон Ямбол, патриотични организации, граждани.

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански и председателят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков свалиха лентата и покривалото от бюст-паметника на Левски.

Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий,  архиерейски наместник на Ямболска духовна околия, отслужи водосвет за освещаване на паметника в съслужение със свещеноиконом Янко.

Директорът на Драматичен театър „Невена Коканова“ – Ямбол Михаил Лазаров и петгодишната Сиана Стоянова от Детска градина „Слънце“ рецитираха одата „Левски“ от „Епопея на забравените“ на Иван Вазов.

„Щастлив съм, че и в нашия град отдаваме дължимото на великия българин Васил Иванов Кунчев. Искам да благодаря на всички, които помогнаха това да се случи. Тази родолюбива инициатива обедини в обща кауза деца от ямболските училища и детски градини, общински съветници, фирми и физически лица. Много ямболлии, които живеят зад граница, също помогнаха за изграждането на този бюст-паметник. „Всичко се състои според нас в нашите задружни сили,“ както казваше Левски. Днес, застанали пред лика на Апостола, отново разбираме колко важни са тези негови думи. Радвам се, че заедно успяхме да изградим паметника и родолюбивата идея не остана само на думи”, каза кметът на Ямбол Валентин Ревански.

Той допълни, че този монумент на Васил Левски ще напомня на нашите наследници, на идните поколения – за дедите ни, дали живота си, за да бъдем свободни ние днес. Ще ги кара да си спомнят за миналото ни, защото народ, който няма минало, няма и бъдеще.

Припомняме, че идеята за създаването на бюст-паметника датира от 2014 година и е на Петър Панков – учредител на сдружение „Левски-Дяконът“.

Пет години по-късно, през април 2019 г., Общински съвет -Ямбол дава съгласие за поставяне на паметник в града, но дарителската кампания стартира едва преди една година – през април 2021-а.

Събраната сума по дарителската сметка към възлиза на 34 396,39 лева.