Паметникът на Радой Ралин ще бъде поставен в началото на Главната улица до кръговото на „Розова градина“

На 6 декември бе разкрита дарителска сметка за набиране на средства за паметник на Радой Ралин в Сливен. Това съобщи за БТА Пепа Генчева от Инициативния комитет за изграждане на паметника.

Сметката е разкрита благодарение на фондация BCause (Бикоуз в помощ на благотворителността) на сайта platformata.bg.

Идеята за паметника е на Пепа Генчева по повод 100 години от рождението на Радой Ралин.  Инициативният комитетбе учреден през април в Пресклуба на БТА в Сливен в присъствието на сина на поета Кин Стоянов. През юни бе решено паметникът да бъде разположен в началото на главната улица, непосредствено до кръстовището „Розова градина“. Избран бе слоган на дарителската кампания за набиране на средства за паметника, който е от стихотворението „Молитва“ на Радой Ралин и гласи „Свободата е като хляба. Всеки ден се замесва, изпича, изяжда“.

От Община Сливен подкрепиха инициативата и заявиха готовност за финансова и логистична помощ. Представено бе заданието към бъдещите участници в конкурса, като бе решено да се изгради фигура на сатирика от снимка в младежките му години, когато напуска Сливен като бъдещ студент, с куфар в ръка.