„Палячи – огнено и светлинно шоу“ ще бъде специалният гост на деветото издание на Международния панаир на туристическите забавления и анимации в Ямбол

След двугодишно прекъсване в Ямбол и в Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“ отново ще се проведе Международният панаир на туристическите забавления и анимации, организиран от Община Ямбол и Регионален исторически музей – Ямбол. Събитието ще се състои от 23 септември до 25 септември 2022 година.

Специален гост на тазгодишното издание ще бъде трупа „Палячи – огнено и светлинно шоу“, която в 20:30 часа на 23 септември, петък, ще представи футуристичния светлинен спектакъл „Квазар“, създаден с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. Сцена за иновативната постановка ще бъде пространството пред сградата на Община Ямбол.

„Палячи – огнено и светлинно шоу“ беше класирана на трето място в гласуването на официалната страница на Община Ямбол във Фейсбук, но първите две групи нямат възможност да участват в деветото издание на Международния панаир на туристическите забавления и анимации. Ямболската публика обаче ще спечели впечатляващо зрелище.

В драматичния сюжет на спектакъла „Квазар” стои идеята за борбата за надмощие, а основният фокус е обединяването на силите. Действието се развива във време, в което човечеството и извънземните искат да изследват нови територии. Историята ще бъде пресъздадена с помощта на най-новите светлинни реквизити, а подобен сценарий с такива ефекти се представя за първи път в Ямбол.

Трупата се е изявявала в Румъния, Сърбия, Гърция, Северна Македония, Унгария, Чехия, Италия, Великобритания и Германия. Трупата е отличена два пъти от Съюза на артистите в България с почетната златна значка за „Изключителен принос в развитието на огнено и светлинно шоу в България и за подкрепените от Национален фонд „Култура“ спектакли „Последната сватба на царя“ и „Квазар“.

През 2022 година „Палячи“ е и сред лауреатите на престижния национален конкурс Икар с огнения спектакъл „Последната сватба на царя“.

Трупата вече е гостувала в Ямбол и поддържа добри отношения с Регионалния исторически музей в града.