Пълна зала на премиерата на документалния филм за Ракoвски, предстoят прoжекции пред сливенските ученици

На 11 октомври 2022г., само три дни след навършването, на 9 октомври, на 155г. от смъртта на Георги Стойков Раковски, се състоя дългоочакваната премиера на документалния филм „Аз като българин си изпълних народная си длъжност…“ създаден по идея и сценарий на д-р Р.Петрова-Василева – директор на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“. Режисьор е Христо Симеонов, а филъмт е продуциран от културната институция. Премиерата се състоя в Камерната зала на ДТ“Стефан Киров“ и премина при голям интерес като събра педагози, творци, журналисти, политици, общественици и много граждани. Водещ на вечерта бе актьорът Христо Хр. Симеонов.

В 46 минути, чрез много снимки, писма, автобиографични и други архивни документи, трудове на Раковски и публикации във Възрожденския периодичен печат, материали от изследователи на неговото дело и документални ленти от националната филмотека, бе възкресен споменът за Раковски и делотo му.

На премиерата на филма присъстваха и режисьорът на филма Христо Симеонов и част от екипа работил по неговата реализация. Хр.Симеонов сподели удовлетвореността си от постигнатото и благодари на сливенската регионална биоблиотека, че е бил поканен да се включи в този значим проект.

Предстои филмът да бъде представен и пред учениците от сливенските училища.