5.7 C
Сливен
петък, 1 декември 2023
- Рекламирай тук -
начало Регион Сливен Овощарите в Сливенско се надяват природата да пощади реколтата въпреки опасните застудявания

Овощарите в Сливенско се надяват природата да пощади реколтата въпреки опасните застудявания

Много от овошките в страната навлязоха във фаза на цъфтеж през предходните топли дни, затова сега стопаните с притеснение гледат на прогнозите за застудяване. Снегът, който падна, макар и малко в някои части на страната, също може да им създаде грижи.

Овощарите в Сливенско също се надяват природата да ги пощади от очакваните през уикенда застудявания.

„От предходните студове вероятно имаме леко измръзване на черешата, но прасковата може би ще успее да оцелее“, каза за Агри.БГ Коста Петров от Сливен, председател на Асоциация „Българска праскова“.

Коста Петров: Засушаването е голям проблем, няма необходимото влагозапасяване. Илюзия е, ако някой си мисли, че може да отглежда овошки без напояване. 

При ясно и тихо време с температури около 0 градуса и по-ниски се получават най-големите поражения, стана ясно от думите му. Ефектът от рязкото падане на температурите може да се намали с разхвърлянето на слама в овощните градини, но при минус 4-5 градуса няма кой да помогне. Колкото е по-напреднала фазата на цъфтеж, толкова по-чувствително е растението.

„Топлото януарско време подлъга овощните дръвчета, благодарение на няколкото хладни дни през февруари процесите се задържаха и засега всичко не е в масов цъфтеж. Но дори бадемите вече отварят цвят и вероятно и при тях ще има проблеми“, сподели още той.

За справяне с пролетните мразове все повече си намира реализация техника, с която се дъждуват плодните градини. В този случай отвън пъпките се обледеняват, но вътре се съхранява здрав бъдещият плод.