Овощари от Речица спасиха млад царски орел

Млад царски орел постъпи за отглеждане в Спасителния център на Зелени Балкани. Птицата бе намерена през изминалата седмица от овощари от сливенския кв. „Речица” и село Самуилово.

След подадения сигнал, екипът, които се отзовава на мястото, установява, че става въпрос за млад царски орел, който не е успял да напусне успешно гнездото. Това поясни за Дарик радио екологът от Зелени Балкани Градимир Градев, който добави, че често се случва в гнезда на царски орли, където има до три малки,  едното винаги да изостава в растежа си.

Той изрази благодарност към хората, подали сигнал и увери, че за момента птицата е в добро общо състояние и след кратко доотглеждане ще бъде освободена в природата.

Градев отбеляза, че Зелени Балкани са разработили специална методика за осигуряване на приемни родители, като в клетките на Спасителния център се отглеждат специални птици, за които има осигурени изкуствени гнезда за поставяне при нужда на млади бедстващи птици..

Той поясни, че интересът към царските орли е изключително голям, защото те са най-редките хищни птици в България и Зелени Балкани работи активно за тяхното опазване..

Екологът призова хората да проявяват повече търпение, защото не винаги птиците имат нужда от помощ. Необходимо е да се свържат с компетентна институция и да се вслушват в съветите на специалистите..

Източник: darik.bg